Izvor: B92, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uspešno vodila Savet Evrope

Strazbur -- Početak predsedavanja Srbije pratile su kontroverze, ali zvaničnici SE navode da je Srbija tokom mandata uradila dobar posao.

Srbija ulazi u poslednji mesec predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope, a sredinom novembra predsedavanje najstarijom evropskom institucijom preuzeće Slovačka. Srbija je postala članica SE 2003, a na red za predsedavanje došla je u maju ove godine, u vreme kada nije imala Vladu, ali jeste imala Tomislava Nikolića, zamenika predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske radikalne stranke, na čelu Skupštine.

Ambasadorka Srbije u SE Slađana Prica kaže da je dobro što, uz sve probeme, Srbiji ipak nije uskraćeno pravo da predsedava. "To je bila dobra prilika da Srbija popravi još izuzetno loš imidž u Evropi", kaže ona.

"Savet Evrope je međuvladina organizacija, broji 47 zemalja, posle nedavnog prijema Crne Gore, i 800 miliona građana. Srbija je zemlja koja je dugo iz poznatih razloga imala samo jednu, negativnu konotaciju. Predsedavanje SE je bila šansa da se pokažemo u daleko boljem svetlu i mislim da smo to dosta odgovorno i uradili", kaže ona.

Kao najveći uspeh predsedavanja Srbije navodi se donošenje odluke o uvođenu Dana borbe protiv smrtne kazne. Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić zvanično će ga proglasiti 9. oktobra u Lisabonu.

Često pitanje stranih novinara je bilo da li Srbija to radi samo da bi poboljšala ugled jer je u toku odlučivanja o statusu Kosova.

"Nismo to radili da bismo poboljšali imidž. Mi predsedavamo jedinoj evropskoj organizaciji čiji smo član, a inicijativu smo podneli u prilog ustanovljenja tog dana i promocije humane ideje ukidanja smrtne kazne u čitavom svetu", kaže Slađana Prica.

Posle prvih naznaka budućeg hladnog rata, predstavnici 20 evropskih zemlja su 1948. u Hagu odražali kongres i dogovorili se o formiranju tzv. Evropske skupštine. Iz toga je godinu dana kasnije nastao Savet Evrope. Sve evropske zemlje su do danas postale članice SE.

U toku su brojne polemike o bućnosti SE. Postoji strah da će Evropska unija jednostavno "usisati" SE, a Rusija je odbila da podrži protokol 14 kojim se omogućava efikasniji rad Suda za ljudska prava.

Slađana Prica navodi da je SE nezamenjiva organizacija jer mnoge zemlje neće skoro postati članice EU, a neke, poput Rusije, nemaju ni želju za tim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.