Izvor: B92, 14.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija uopšte ne sarađuje s Hagom"

Hag -- Haška tužiteljka kaže da Srbija ne sarađuje s haškim tribunalom i da zapad nije toliko odlučan da pomogne u hapšenju Mladića.

Ona je navela da je poslednjih meseci potpisala stotinak zahteva za dostavljanje dokumenata ili omogućavanje pristupa svedocima, ali da do danas nije dobila odgovor ni na jedan od tih zahteva od Srbije. A belgijski šef diplomatije De Guht kaže da je saradnja Beograda sa Hagom "sada gora nego što je bila ranije".

Glavna tužiteljka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tribunala za ratne zločine kritikovala je Evropsku uniju i NATO zato što su dozvolili Srbiji da se približi članstvu uprkos njenom neuspehu da uhapsi osumnjičene odgovorne za krvoproliće u bivšoj Jugoslaviji.

"Moraćemo da zatvorimo vrata 2010. godine, a najodgovorniji za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini su još na slobodi. Ni međunarodna zajednica nije više toliko odlučna da nam pomogne da uhapsimo i prebacimo Mladića u Hag", rekla je Del Ponteova.

Ona je kritikovala i NATO zato što je dozvolio Srbiji da se priključi Partensrtvu za mir, što se smatra prvim korakom ka pristupu alijansi. "I sada Srbija verovatno očekuje još jedan poklon, a da ništa nije preduzela", dodala je Del Ponteova.

Karla Del Ponte je istakla da su ministri inostranih polova EU ove nedelje prvi put nagovestili da bi Srbija mogla da nastavi prekinute pregovore o Stabilizaciji i asocijaciji, što je prvi korak ka priključenju Evropskoj uniji, iako nije učinila ništa da uhapsi Ratka Mladića.

"Obilazim Evropu da bih sve obavestila da Beograd, ne samo da ne sarađuje u potpunosti, nego ne sarađuje uopšte. I to od oktobra, izgovor su bile pripreme za izbore, pa nisu mogli da sarađuju. A da ne govorim o potrazi za odbeglima. Još od početka oktobra nisam dobila ni jedan jedini izveštaj o tome šta jeste ili nije učinjeno. Čak nisam dobila ni jedan jedini dokument."

Tužiteljka haškog tribunala je takođe navela da su pojedini lideri EU izbegavali da se sa njom sretnu i razgovaraju. Njena sledeća odrednica je Rim, ali je najavila da italijanski premijer Romano Prodi i ministar spoljnih poslova Masimo Dalema nisu zainteresovani da se sretnu sa njom.

Istog je mišljenja i današnji domaćin glavne tužiteljice, belgijski šef diplomatije Karel de Guht.

De Guht smatra da popuštanje oko Karadžića i Mladića neće promeniti ništa u tvrdom stavu Beograda prema Kosovu. Kosovo i Tribunal, naglasio je on, "nemaju nikakve veze jedan s drugim.

Zapadne diplomatije, rekao je belgijski ministar, takođe greše i kada tvrde da popuštanje Srbiji u vezi Tribunala neće imati uticaja na region.

Nikiforov: Zadovoljni zaključcima EU

Tužilaštvo Haškog tribunala zadovoljno zaključcima Saveta ministara EU o pregovorima sa Srbijom, kaže portparol Tužilaštva Anton Nikiforov.

On kaže da je Tužilaštvo u ovom trenutku zadovoljno što uslovljavanje ostaje i što evropski ministri čekaju da se formira nova vlada Srbije i da pokaže rezultate. "Kao što smo uvek govorili, ono što je bitno za nas jesu rezultati", kazao je Nikiforov.

Na redovnom brifingu za novinare u Hagu, on je rekao da je Tužilaštvo takve zaključke i "očekivalo".

Savet ministara je u ponedeljak odlučio da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju budu obnovljeni kada nova vlada Srbije pokaže rešenost za punu saradnju sa Haškim tribunalom i preduzme konkretne korake. Uslov za obnavljanje pregovora do sada je bila puna saradnja Beograda s Tribunalom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.