Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija treba da dobije „Službeni glasnik”

Zakoni se službeno i dalje objavljuju prema propisima koji su važili u bivšoj zajedničkoj državi

Državna zajednica Srbija i Crna Gora ne postoji gotovo tri godine, Srbija je dobila novi Ustav pre više od dve godine, a srpski parlament će tek na nekoj od narednih sednica razmatrati predlog izmena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i opštih akata i o izdavanju „Službenog glasnika Srbije”. Dok parlament ne usvoji ove izmene, zvanično će i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << važiti propisi bivše nam zajedničke države o objavljivanju saveznih zakona.

Rok za usklađivanje svih zakona koji nisu u skladu sa novim Ustavom istekao je 31. decembra, a koliko tačno akata treba uskladiti niko precizno ne zna. Jedan od tih propisa je i ovaj o objavljivanju zakona, a vlada je predlog izmena dostavila parlamentu 12. decembra. Vlada nije tražila hitan postupak, a parlament je u decembru vodio „bitku” s vremenom usvojivši u poslednjem času budžet za narednu godinu i izmene Zakonika o krivičnom postupku. Izmene zakona o objavljivanju zakona ostale su da sačekaju bolja vremena.

Prema predloženim izmenama, „Službenik glasnik Srbije” imaće tri umesto dosadašnja dva izdanja. To će biti redovno („Službeni glasnik Srbije”) i dva posebna izdanja, „Službeni glasnik Srbije –međunarodni ugovori” i „Prosvetni glasnik”. Izmenama je predviđeno da se u „Službenom glasniku Srbije” objavljuju „ukazi o proglašenju zakona, ukazi o dodeli odlikovanja i drugi akti predsednika republike za koje je to određeno zakonom ili za koje predsednik odluči da se tu objave”, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na Srbiju. U „Službenom glasniku Srbije – međunarodni ugovori” objavljivaće se potvrđeni međunarodni ugovori i međunarodni sporazumi za koje je to određeno zakonom ili drugim propisom.

Predloženim izmenama, ukazi i drugi akti predsednika Republike Srbije, propisi i drugi akti vlade, odnosno ministra nadležnog za odbranu, koji se odnose na Vojsku Srbije, objavljuju se u „Službenom vojnom listu” o čijem se izdavanju stara ministarstvo nadležno za odbranu.

Ovaj zakon stupio bi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Srbije”, a tada bi prestali da važe Zakon o objavljivanju saveznih zakona, drugih propisa i opštih akata i Zakon o Javnom preduzeću „Službeni list SRJ”. Vlada u obrazloženju podseća da je JP „Službeni list SRJ” već pripojeno JP „Službeni glasnik Srbije”.

M. Č.

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.