Srbija spremna za dijalog sa Prištinom

Izvor: Studio B, 31.Jan.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremna za dijalog sa Prištinom

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je Beograd pripremljen za dijalog sa Prištinom, dok je predsednik EK Žoze Manuel Baroso izrazio nadu da će on ubrzo i započeti, ali je napomenuo da ga ne bi trebalo povezivati sa izveštajem Dika Martija.

Cvetković je, posle razgovora sa Barosom, podsetio da je određen šef pregovaračkog tima i da su pripremljeni svi tehnički aspekti i naglasio da je Beograd spreman za početak dijaloga. "Verujemo da je dijalog jedini način >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da se nađe rešenje problema, i onih najtežih", rekao je Cvetković.

Baroso je naglasio da Evropska komisija ohrabruje Beograd i Prištinu da zajednički sagledaju praktične probleme svakodnevnog života svih zajednica na Kosovu. "Pozdravljam spremnost Beograda za pregovore i nadam se da će oni ubrzo otpočeti", napomenuo je Baroso.

On je naglasio da u približavanju Srbije Evropskoj uniji (EU) "ne postoji tajm aut" i napomenuo da taj proces zahteva konstantne napore. "Najvažniji uslov za članstvo u EU je puna saradnja sa Haškim tribunalom i konkretni rezultati u potrazi za preostalim optuženicima", rekao je Baroso. Za Srbiju su, napomenuo je, izuzetno važni i jačanje vladavine prava i dalja borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na sastanku Cvetkovića i Baroza nije bilo reči o izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu. Cvetković je, međutim, odgovarajući na novinarsko pitanje, poručio da Srbija očekuje temeljitu i nezavisnu istragu o ovom slučaju.

"Mi tražimo istinu, da istraga konkretno utvrdi da li je neko zločinac ili nije. Ako se utvrdi da ima zločinaca, mi nećemo celu naciju smatrati zločinačkom, jer se zalažemo za individualizaciju krivice", objasnio je Cvetković.

Baroso je, uz napomenu da je prioritet EU borba protiv organizovanog kriminala, rekao da ne bi trebalo dovoditi u vezu izveštaj Martija i predstojeće pregovore Beograda i Prištine. "Očekujemo da Marti podeli sa istražiteljima i tužiocima sve materijale i dokaze koje ima o ovom slučaju", naglasio je Baroso.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.