Srbija sposoban evropski lider

Izvor: B92, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija sposoban evropski lider"

Beograd -- Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis pohvalio šestomesečno predsedavanje Srbije Komitetu ministara te organizacije.

On je sinoć ocenio i da je Srbija sposoban evropski lider. Na prijemu, koji je priredio ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić povodom okončanja predsedavanja Srbije, Dejvis je rekao da je Srbija "zaslužila da nosi evropske boje".

"Pre šest meseci, gdegod sam bio, ljudi su mi tiho govorili da sumnjaju u spospobnost Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da vodi evropsku organizaciju, koju čini 47 zemalja odanih demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava", rekao je on.

"Neki su se brinuli što Srbija tada još nije imala vladu, neki da je suviše okupirana problemom Kosova, a neki su kritikovali iz navike. Svi su pogrešili. Pripreme za predsedavanje obavljene su tako da mogu da posluže kao primer i svi predstavnici Srbije zaslužuju pohvale", rekao je Dejvis.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je da je Srbija tokom poslednjih šest meseci pokazala da joj se može poveriti međunarodna uloga i da može da predsedava evropskim institucijama.

On je rekao i "da su Srbiji u srcu" evropske vrednosti i evropska vizija. On je ocenio da je predsedavanje bilo uspešno i zahvalio na saradnji Dejvisu, šefu Kancelarije SE u Beogradu Denisu Iberu i ambasadorki Srbije u Strazburu Slađani Prica.

Prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, predstavnici diplomatskog kora i javne ličnosti.

Predsedavanje Komitetu ministara preuzeće Slovačka na posebnom sastanku Komiteta 47 članica SE 12. novembra u Strazburu.

Prvom delu tog sastanka predsedavaće Vuk Jeremić, koji će sumirati šestomesečno predsedavanje Srbije, a potom će ministar spoljnih poslova Slovačke Jan Kubiš preuzeti predsedavanje i predstaviti glavne zadatke svoje zemlje u narednih šest meseci.

Jeremić i Kubiš će potom otvoriti izlozbu "Slovačko naivno slikarstvo iz Srbije" iz zbirke galerije Babka iz Kovačice.

Srbija je preuzela predsedavanje Komitetu ministara SE u maju, pod sloganom "Jedna Evropa, naša Evropa".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.