Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija simbolično, Rusija značajno

Beograd -- Kosovski proces u fazi je u kojoj će uloga Srbije biti simbolična, a uticaj Rusije značajan, smatra diplomata Dušan Lazić.

Posle neuspeha bečkih pregovora, proces donošenja odluke o konačnom statusu Kosova ušao je tu u fazu, kaže za B92 Lazić, dobar poznavalac ruske politike i bivši ambasador u Rusiji, sada u penziji. Međutim, iako se u Srbiji očekuje da će Rusija vetom u Savetu bezbednosti onemogućiti nezavisnost Kosova, on kaže da je malo verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će Moskva ući u sukob sa Amerikom i Evropskom unijom.

Domaća ali i zapadna javnost na udaru su pokušaja da se, nizom tekstova u medijima, "dramatizuju" prilike u vezi sa stavom Rusije o Kosovu, ocenjuje Dušan Lazić.

On kaže da Rusija još nije odlučila da li će iskorisiti veto u raspravi o Kosovu u Savetu bezbednosti, ali dodaje da je malo verovatno da je na pomolu konfrontacija Moskve i Zapada, pošto su zajednički interesi značajniji od onoga što iz eventualno deli.

"Rusija je svesna činjenice da se vetom ne može zaustaviti proces osamostaljivanja Kosova, status kvo je neodrživ i da to ne rešava problem”, kaže on.

"Isto tako, Rusija je svesna da zaoštravanje sa Zapadom znači zaoštravanje s njenim glavnim strateškim partnerima, SAD i EU, što ona u svakom slučaju želi da izbegne jer se ona upravo konsolidovala u periodu kada se razvoj saradnje sa Zapadom i SAD-om bio u usponu, a ne u vreme, recimo, Hladnog rata", kaže on.

Pozivanje nekih srpskih zvaničnika na ruski veto i najave da će Rusija štiti interese Srbije u UN, ambasador Lazć tumači kao političku propagandu za domaće birače.

"Na taj način se želi stvoriti utisak u zemlji da su sadašnje vlasti učinile sve da bi spasle Kosovo, a to što nisu uspele da 'spasu' Kosovo nisu one krive nego više sile", smatra on.

Lazić ne isključuje ni mogućnost da se odluka o Kosovu donese i van Saveta bezbednosti, a priliku vidi u sastanku grupe najrazvijenih zemalja sveta i Rusije, koji se održava u junu.

U tim direktnim razgovorima Vladimira Putina, Džordža Buša i lidera najmoćnijih zemalja sveta mogla bi biti doneta odluka koja bi bila na liniji predloga Martija Ahtisarija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.