Srbija ratom izgubila Kosovo

Izvor: B92, 18.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ratom izgubila Kosovo"

Vesna Pešić (FoNet)

Beograd -- Vesna Pešić smatra da nema šanse da Srbija zadrži Kosovo, jer joj pokrajina odavno ne pripada ni suštinski ni formalno.

Poslanica koalicije koju predvodi Liberalno-demokratska partija je današnjim Večernjim novostima izjavila da je rezolucija skupštine o Kosovu "loše napisana, puna floskula, praznih reči", kojom Srbija traži od specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da joj vrati suverenitet na Kosovu, koji od 1999. nema, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "niti više može da ga bude".

"Svi govore kako u Ahtisarijevom planu nema kompromisa, a bolje pitanje je na kakav smo kompromis mi spremni kada kroz takvu rezoluciju tražimo nešto što je nemoguće da dobijemo", rekla je Pešićeva.

Prema njenim rečima, kosovskom problemu trebalo bi pristupiti sa potpuno novom idejom - "trebalo bi da onoj šačici Srba na Kosovu obezbedimo što pristojnije uslove za život, da radimo na pomirenju sa Albancima".

Prema njenom mišljenju, Ahtisarijev plan ima elemenata kompromisa, pogotovo u delu zaštite prava tamošnjih Srba.

"Mislim da Ahtisari nije proglasio nezavisnost Kosova, nego je planom samo otvorio tu mogućnost. Činjenica da će Kosovo imati pravo da traži članstvo u međunarodnim institucijama ne znači automatski da će mu to biti i odobreno", kazala je Pešićeva.

"Rusija nije stavila veto za svoju kolevku - Kijev"

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari verovatno je ostavio "određeni prostor" za ublažavanje ili poboljšanje predloga o Kosovu, ali taj prostor sigurno nije suštinski u odnosu na status Kosova, smatra istoričar Milan St. Protić.

Govoreći o problemu Kosova u proteklih dvadesetak godina, Protić je kazao da je, "u očima velikih sila, Srbija i pod Miloševićem, i za vreme bombardovanja, i svime što se događalo, pokazala da nije sposobna da uspostavi uređenu, civilizovanu i demokratsku vlast na Kosovu".

"To je dovoljno da se status Kosova reši suprotno od onoga što očekuju mnogi političari u Srbiji. Svaki slučaj sličan Kosovu svet vidi kao potencijalni problem koji se rešava tako što će se ta teritorija i narod koji na njoj živi emancipovati od svoje metropole", rekao je Protić.

Načelo narodnog samoopredeljenja, naglašava Protić, u međunarodnom pravu je veoma jak princip, dok je princip nepovredivosti granica relativno nov, stvoren u vreme bipolarnog sveta.

Bivši ambasador SRJ u Vašingtonu podseća da je problem Kosova eskalirao zbog primene nasilja i da je to za međunarodnu zajednicu bilo dovoljno: "Nasilje je činjenica koja je odnela mnogo nedužnih života, bez obzira na to ko je prvi počeo ili ko je odgovoran".

Povodom nagađanja o ruskom vetu u Savetu bezbednosti, Protić podseća da je "kolevka" i prestonica ruske nacije, crkve i države - Kijev, sada prestonica druge međunarodno priznate države - Ukrajine, kao i da Rusija nije stavljala veto da bi sprečila odvajanje Kijeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.