Izvor: Blic, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija protiv uslovljavanja Hagom

Šef delegacije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Miloš Aligrudić izjavio je danas da je delegacija uložila amandman na tekst rezolucije o suđenjima za krivična dela u nadležnosti Haškog tribunala, kojim se traži da se izbriše deo teksta u kome se podržava politika uslovljavanja Srbije saradnjom sa Tribunalom u Hagu.

Aligrudić je ocenio i da je rezolucija, koju je pripremio izvestilac Komiteta za politička pitanja i ljudska prava Toni Lojd, u osnovi izbalansirana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako da ne postoji razlog da se rezolucija ne podrži. On je, međutim, dodao da nijedan član delegacije ne podržava uslovljavanje Srbije punom saradnjom sa Tribunalom u Hagu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju pokazuje da je Evropska unija već ocenila način saradnje Srbije sa Hagom kao zadovoljavajući", objasnio je Aligrudić.

Komitet je, prema njegovim rečima, prihvatio primedbe delegacije Srbije na izveštaj izvestioca Komiteta Tonija Lojda koje se odnose na sporost rada Tribunala. Delegacija Srbije je kao primer za to navela slučaj haškog optuženika Vojislava Šešelja kome suđenje nije počelo ni posle četiri i po godine od kada se predao Haškom sudu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.