Srbija protestuje zbog smanjenja budžeta za UNMIK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija protestuje zbog smanjenja budžeta za UNMIK

BEOGRAD - Srbija je oštro protestovala u Savetu bezbednosti UN zbog najavljenog smanjenja budžeta i broja pripadnika misije UN na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Srbija ocenjuje da bi u slučaju smanjenja budžeta i ljudstva UNMIK-a bila ugrožena sposobnost te misije da administrira pokrajinom i da sprovede plan Beograda i UN-a u šest tačaka, navedeno je u pismu dostavljenom predsedavajućem Saveta bezbednosti za april, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meksičkom ambasadoru Klodu Heleru.

Srbija je od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražila da preduzme odgovarajuće mere kako bi se stabilizovala situacija oko UNMIK-a i osigurala primena mandata te misije u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz juna 1999. godine.

Neobezbeđivanje sredstava za vladavinu prava u predlogu budžeta je razlog za ozbiljnu zabrinutost, ponajviše jer se od Euleksa očekuje da bude statusno neutralan i podređen UNMIK-u. Takođe, predlog budžeta ne uključuje sredstva za sprovođenje plana u šest tačaka koji su postigli Generalni sekretar UN i najviši zvaničnici Republike Srbije, navedeno je u pismu.

Srpski zahtev podržala je Rusija. Ambasador te zemlje pri UN Vitalij Čurkin izjavio je, kako su preneli ruski mediji, da smanjivanje budžeta i broja službenika UNMIK-a dovodi u pitanje poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti i međunarodnog prava uopšte.

Srbija je, takođe, upozorila da će predviđeno smanjenje broja službenika UNMIK-a prouzrokovati niz problema na raznim poljima, uključujući policiju, carinu i sudstvo, a imaće negativan uticaj na sprovođenje sporazuma, pre svih onog o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, CEFTA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.