Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija priznala Crnu Goru

Beograd -- 12 dana nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Srbija je priznala da ta država postoji.

Odluka o priznavanju Republike Crne Gore doneta je na redovnoj sednici Vlade Srbije, kao i zaključak da se crnogorskim državljanima koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, omogući prijem i u državljanstvo Srbije, tj. dvojno državljanstvo.

Iz vlade je saopšteno da su se, posle odluke Skupštine Srbije 5. juna, kada je konstatovana samostalnost Crne Gore, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stekli uslovi i za uspostavljanje diplomatskih odnosa, čime se doprinosi razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije Zoran Lončar izjavio je da je Vlada Srbije danas donela odluku o priznanju Crne Gore kao nezavisne države i odluku da studenti i državljani iz Crne Gore u Srbiji imaju ista prava kao i do sada. "Skupština Srbije je na sednici 5. juna konstatovala samostalnost Crne Gore, čime su se stekli uslovi da Vlada na današnjoj sednici donese odluku o priznavanju Crne Gore", rekao je Lončar na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Studenti iz Crne Gore, prema njegovim rečima, imaće ista prava u Srbiji kao i do sada. "Vlada je vrlo pažljivo razmotrila osetljiva pitanja studenata i državljana Crne Gore. Već više od jednog veka postoji tradicija da se studenti iz Crne Gore školuju u Srbiji, i iz te tradicije postoje samo pozitivni rezultati. Rukovodeći se time, Vlada je donela zaključak da studenti i državljani Crne Gore u Srbiji imaju ista prava kao i državljani Srbije", rekao je Lončar.

Podsetimo, manje od mesec dana pre referenduma iz Vlade Srbije, tačnije od ministra prosvete Slobodana Vuksanovića, stigla je sasvim drugačija tvrdnja. Ministar prosvete kategorično je tvrdio da će u slučaju razdvajanja članica državne zajendice oko 10.000 crnogorskih studenata koji studiraju u Srbiji dobiti status stranaca. Vuksanović je tada objasnio i da bi time njihovo školovanje znatno poskupelo. "Zato je sasvim logično što nam se obraćaju mnogi studenti iz Crne Gore i kažu da ni slučajno ne žele da glasaju za nešto što je nesigurnost, neizvesnost i rizik jer bi to mnogo poskupelo i iskomplikovalo njihov život", rekao je Vuksanović pred referendum.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela rešenja o opozivu ambasadora i generalnih konzula kojim su opozvani crnogorski članovi diplomatskog kora bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Crnu Goru su do danas priznale, među ostalima, SAD, Rusija, Island, Hrvatska, Kina, Albanija i Bosna i Hercegovina, a Evropska unija je svojim članicama preporučila priznanje Crne Gore, što je do sada uradilo više zemalja Evropske unije.

I Tadić priznao nezavisnost

Predsednik Srbije Boris Tadić obavestio je predsednika Crne Gore da Srbija, na osnovu odluka skupština Crne Gore i Srbije, priznaje nezavisnost i puni državni suverenitet Crne Gore. U pismu upućenom Vujanoviću, Tadić je naveo da je Republika Srbija istinski opredeljena unapredjenju prijateljskih odnosa sa Republikom Crnom Gorom kao nezavisnom i suverenom državom. "U tom smislu, poseban značaj imaju zajedničke istorijske vrednosti i zajednički interesi dveju država i njihovih gradjana", naveo je Tadić.

Tadić je Vujanovića obavestio i da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na osnovu odluke Vlade Srbije, preduzeti korake za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom na nivou ambasadora.

DPS i SNS pozdravljaju odluku

Demokratska partija socijalista je pozdravila odluku Vlade Srbije i poručila da će Srbija uvek imati iskrenog prijatelja u Crnoj Gori. Portparol DPS-a Predrag Sekulić očekuje da će Vlada Srbije učiniti sve, kao i Vlada Crne Gore, da crnogorska i srpska nezavisnost ne budu na štetu građana, odnosno da građani oni ne osete posledice samostalnosti dve države.

U prvoj reakciji Srpske narodne stranke zatraženo je od Vlade Srbije da Srbima u Crnoj Gori bude dato državljanstvo Srbije. "SNS se zalaže da Vlada Srbije jednostrano donese odluku da Srbi iz Crne Gore dobiju pravo na državljanstvo Srbije, kao što imaju Hrvati iz Boke i što im je iz Zagreba omogućeno. To je potrebno što prije da se uradi, a SNS će već sjutra otpočeti pripremu za potpisivanje peticije u kojoj će Srbi iz Crne Gore tražiti od Vlade Srbije pravo na državljanstvo Srbije", kazao je Mandić.

Vlahović uskoro u Beogradu

Crnogorski šef diplomatije Miodrag Vlahović izjavio je danas da je crnogorska Vlada zadovoljna što je Vlada Srbije priznala nezavisnost Crne Gore i najavio za kraj naredne sedmice posetu srpskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako prenosi RTVCG, Vlahović je rekao da se u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Vukom Draškovićem saglasio da je u najskorije vreme potreban sastanak kojim bi počeli razgovori o uređenju odnosa između dve nezavisne države. "U tom smislu, krajem naredne sedmice Ministarstvo spoljnih poslova, u kapacitetu ministra nezavisne republike Crne Gore, posjetiće naše prijatelje u Srbiji", rekao je Vlahović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.