Izvor: B92, 31.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija priznaje diplome UNMIK-a

Beograd, Bujanovac -- Vlada Srbije donela je zaključak kojim se na čitavoj teritoriji Srbije ponovo priznaju diplome Univerziteta u Prištini sa pečatom UNMIK-a.

Međutim, diplome Univerziteta u Prištini, koje sadrže naznaku "Kosovo Republika", ne priznaju se kao dokaz o stečenom visokom obrazovanju, odlučila je Vlada. Takve diplome su odlukom Ministarstva prosvete iz 2001. godine priznavane kao važeće, ukoliko su bile overene pečatom UNMIK-a, ali je ta odluka nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukinuta, što je izazvalo proteste Albanaca sa juga Srbije.

Podsetimo, prethodna odluka Vlade Srbije da više ne priznaje diplome sa pečatom UNMIK-a izazvala je proteste na jugu Srbije. Naime, tako su diplome Albanaca sa juga Srbije koji su studirali na Kosovu na svom maternjem jeziku postale praktično bezvredne u Srbiji.

Više o ovoj temi možete čitati u našoj arhivi.

Halimi: Dobra odluka

Dobro je što je Vlada Srbije donela odluku da prizna diplome Prištinskog univerziteta koje nose pečat UNMIK-a, rekao je danas poslanik koalicije "Albanci preševske doline" u parlamentu Srbije Riza Halimi.

Halimi, međutim, najavljuje problem u narednom periodu pošto se, prema vladinoj odluci, neće priznavati diplome koje budu nosile pečat kosovskih institucija sa oznakom "Kosovo Republika".

Odlukom da se priznaju diplome sa pečatom UNMIK-a rešen je decenijski problem i otkloniće, kako je rekao, eventualne dalekosežne posledice.

Najava da će u Medveđi ove godine biti otvoren odsek Univerziteta iz Beograda, a naredne godine u Bujanovcu ili Preševu odsek niškog Ekonomskog fakulteta samo je početak rešavanja problema visokog školstva na području juga Srbije, ocenio je Halimi i naveo da to, međutim, neće rešiti problem u potpunosti.

"Očekujem da će se uložiti svi napori da se nađu modaliteti i reši problem, jer se radi o čitavom spektru fakulteta, od prirodnih i društvenih, do tehničkih i medicinskih", rekao je Halimi.

On je ocenio da "životna pitanja" treba da imaju prednost u odnosu na politička neslaganja" i naveo da diplome prištinsko univerzieta "priznaje ceo svet".

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio je FoNetu da je Vlada donela razumnu odluku kada je odlučila da prizna diplome sa pečatom civilne misije Ujedinjenih nacija i time stavila tačku na ozbiljan problem za mlade Albance.

Kamberi je rekao da se zbog te odluke stvara utisak da postoji pravna sigurnost za građane sa juga Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.