Izvor: B92, 01.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predvodi Dunavsku komisiju

Beograd -- Srbija danas preuzima godišnje predsedavanje Međunarodnoj komisiji za zaštitu reke Dunav, koja okuplja zemlje u slivu te reke.

ICPDR je međunarodna organizacija koju čini 13 zemalja i Evropska unija, a predsedavanje svake godine preuzima po jedna zemlja potpisnica Konvencije o zaštiti reke Dunav.

Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin izjavio je da se radi o dobroj šansi Srbije da počne finansiranje prečišćavanja otpadnih voda, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komunalnih i industrijskih, pre nego što to od nje bude zahtevala EU, na "stroži i definisaniji" način.

On je kazao da Dunav nije najzagađeniji u delu koji prolazi kroz Srbiju, već nizvodnije, tako da će Bugarska sledeće godine morati da uloži pet milijardi evra na uspostavljanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Dragin je rekao da je predsedavanje prilika za Srbiju i da privuče strane donatore, koji će doprineti da prečisćavanje voda počne pre nego što budemo primorani da rešavamo taj problem i dodao je da sada 80 odsto otpadnih voda ide indirektno u reke.

Savezna Republika Jugoslavija je 30. januara 2003. ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav, a Srbija i Crna Gora postala je punopravni član ICPDR 19. avgusta 2003.

ICPDR se ne bavi samo rekom Dunav, već i slivom Dunava, uključujući pritoke i podzemne vode.

Komisija deluje usvajanjem preporuka za poboljšanje kvaliteta vode, razvojem mehanizama za kontrolu poplava i akcidenata, dogovaranjem standarda u oblasti emisija, kao i obezbeđivanjem da se to nađe u nacionalnom zakonodavstvu i primeni u zemljama sliva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.