Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predsedava Savetu Evrope

Beograd -- Srbija bi trebalo da u maju 2007. preuzme šestomesečno predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Denis Iber kaže da bi Savet Evrope želeo da Srbija ispuni međunarodne obaveze pre nego što preuzme predsedavanje. U godišnjem izveštaju, Savet Evrope Srbiji preporučuje da period do preuzimanja funkcije predsedavajućeg iskoristi za potpuno ispunjavanje ranije preuzete obaveze - saradnje s Hagom.

Od pet ključnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva, tri se tiču saradnje s Hagom: "Prvenstveno, puna saradnja sa Međunarodnim trubunalom u Hagu i isporučivanje najtraženijih haških begunaca", kaže on.

"Drugo, jasan i nedvosmislen stav najviših državnih organa koji ide u prilog punoj saradnji sa Haškim tribunalom. Treće, preduzimanje inicijativa na planu jačanja svesti o suočavanju sa prošlošću", navodi Iber.

Da li će neka zemlja biti predsedavajuća nije politička odluka, već se zemlje na tom mestu smenjuju prema abecednom redu, kaže Iber. "Ne postoji veza između situacije u kojoj se zemlja nalazi i njenog prava da bude predsedavajuća kada za to dođe vreme", objašnjava on.

"Bilo je razgovora, mnoge zemlje ohrabruju Srbiju da ispuni prestale obaveze, ali je jasno da to nije povezano sa predsedavanjem. Ipak, u intresu Srbije je da ima čistu situacuju. Sa tim nerešenim pitanjima Srbija se može naći u teškoj situaciji za vreme svog predsedavanja", navodi Iber.

Od Srbije se očekuje da ratifikuje Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi i Evropsku socijalnu povelju. Savet Evrope takođe nalaže da se uvaže preporuke koje se budu našle u izveštaju Venecijanske komisije o novom ustavu Srbije.

Predlaže se i da se u saradnji sa Savetom Evrope napravi celovita procena sistema krivičnog pravosuđa, koji, prema ocenama, ne ispunjava standarde Saveta Evrope, a posebno Zakona o krivičnom postupku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.