Srbija predala argumentaciju o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predala argumentaciju o Kosovu

BEOGRAD - Predstavnici pravog tima Vlade Srbije predali su danas Međunarodnom sudu pravde u Hagu pisani podnesak u kojem se iznosi stav o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Pravni dokument, koji čine dve knjige od po 350 i 600 stranica, kao i veliki broj mapa i prikaza terena, sadrži sve neophodne elemente i pravnu argumentaciju relevantnu za dokazivanje stava da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom, a zastupnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije tvrdi da nezavisnost Kosova "nije političko već pravno pitanje.

Sigurna podrška Rusije i Kine

Glavni pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izjavio je za B92 da će pred sudom insistirati da je jednostranom odlukom privremenih kosovskih institucija prekršeno međunarodno pravo.

Istovremeno, kosovski pravni tim će međunarodnom sudu pravde predati danas svoj dosije, kojim brani odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Podnošenjem pisanih podnesaka međunarodnom sudu pravde završava se tek prva faza ovog procesa.

Srbija očekuje da učešćem u raspravi njen stav podrže i zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a nezvanično se saznaje da će Srbiju podržati Rusija i Kina, nekoliko latinoameričkih zemalja i evropske zemlje koje nisu priznale Kosovo.

Argumentaciju protiv nezavisnosti Kosova sudu bi mogla da uputi i neka islamska zemlja, navodi B92.

Rok do 18 sati za predaju izjava

Države članice Ujedinjenih nacija imaju rok danas do 18 časova da predaju svoje pravno mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji će odlučivati o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

U Međunarodnom sudu pravde, zbog poverljivosti sudskog postupka, nisu mogli da kažu koje su zemlje do sada predale pismenim putem svoje izjave, ali su istakli da će početkom sledeće sedmice biti saopšten broj i spisak država koje su to učinile.

Jovanović: Popuštanje SAD vodi u pregovore

Bivši ministar inostranih poslova Srbije Vladislav Jovanović kaže za Politiku da bi politički uticaji na Međunarodni sud pravde u Hagu mogli dovesti do toga da se on oglasi nenadležnim za slučaj jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Takav stav može da se obrazloži pozivanjem na to da je pitanje političko, a ne pravno i da podleže nadležnosti Saveta bezbednosti, rekao je on.

SAD i Albanci će insistirati na tome da je spor politički i pozvaće se na presudu Haškog tribunala grupi naših generala, na optužnicu protiv Slobodana Miloševića i na tvrđenja da je za vreme rata na Kosovu došlo do masovnog izgona Albanaca.

Sve to će im biti dokaz da Srbija više nema moralno pravo da drži Albance pod sobom", kaže Jovanović.

Odluka u korist Srbije otvorila bi šansu za nove pregovore do kojih ne bi došlo tako brzo, smatra on.

"Ako bi SAD shvatile da joj zbog Kosova mogu biti ugroženi širi interesi na Balkanu, odnosno da bi Srbija mogla da se odluči za alternativnu politiku, a ne politiku bliske integrisanosti i saradnje sa Zapadom to bi moglo SAD da primora da nateraju Albance na traženje konačnog rešenja putem pregovora", smatra Jovanović.

Okonel: Sud da se izjasni da je prekršeno međunarodno pravo

Profesor prava na američkom univerzitetu "Notr Dam" Meri Elen Okonel smatra da bi Međunarodni sud pravde trebalo da se izjasni da je u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.