Srbija predaje izveštaj GRECO 31. oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2018, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predaje izveštaj GRECO 31. oktobra

Srbija će Grupi država za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope u sredu predati izveštaj o napretku koji će sadržati rezultate po pitanju preporuka koje su se, između ostalog, odnosile na zakon o lobiranju, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, izjavio je večeras državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

"Srbija će 31. oktobra podneti novi izveštaj GRECO o ispunjenosti 13 preporuka koje se odnose na borbu protiv korupcije i Grupu izvestiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o napretku na tom polju", rekao je Ilić za Tanjug i posebno istakao da su se brojne preporuke odnosile na pitanje pravosuđa, odnosno ustavnih promena, a da je upravo Venecijanska komisija, koja je takođe telo Saveta Evrope, dala pozitivno mišljenje na nacrt promena Ustava.

Prema njegovim rečima, Srbija je, takođe, izradila Nacrt zakona o lobiranju što je bila preporuka GRECO, a koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Ilić je dodao da je upravo to bila jedna od neispunjenih šest preporuka, dok se ostalih pet ticalo Ustava.

"Srbija je od eksperata GRECO dobila mišljenje na Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, tako da ćemo ispuniti sve preporuke koje nam je dao GRECO ekspert. Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, oba ta tela su se potrudila da ispune zadate preporuke, što će biti prezentovano u našem narednom izveštaju", rekao je državni sekretar.

On je podsetio da to što će Srbija 31. podneti izveštaj, ne znači da će i 1. novembra dobiti ocenu. "Novu ocenu bi mogli da dobijemo za nekoliko meseci", rekao je Ilić.

Predsednik GRECO, hrvatski sudija Marin Mrčela, izjavio je ranije danas za TV N1 da je u izveštaju za Srbiju u maju ove godine ocenjeno da je nazadovala u borbi protiv korupcije, jer je od 13 preporuka koje je dobila, sedam ispunila delimično, a šest nije uopšte.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija u sredu predaje izveštaj o borbi protiv korupcije

Izvor: Blic, 28.Okt.2018

Srbija će Grupi država za borbu protiv korpupcije (GRECO) Saveta Evrope u sredu predati izveštaj o napretku koji će sadržati rezultate po pitanju preporuka koje su se, između ostalog, odnosile na zakon o lobiranju, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, izjavio je večeras državni sekretar...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.