Srbija ponosna na svoju tradiciju

Izvor: S media, 09.Nov.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ponosna na svoju tradiciju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio da sećanje na pogrom Jevreja tokom Drugog svetskog rata predstavlja trajnu moralnu, političku i društvenu odgovornost.

"Današnji dan je ne samo dan sećanja na najstrašnije zločine već i na antifašističku borbu i našu zajedničku pobedu, pobedu ideja jednakosti i pravičnosti kao antipoda rasnom ekstremizmu", rekao je Jeremić na obeležavanju Medjunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Narodnom pozorištu.

On je rekao da "masovna ubistva i progoni sprovedeni u ime ideologije krvi i tla predstavljaju vrhunac anticivilizacijskog delovanja". "Zato sećanje na ovo besramno nasilje predstavlja našu trajnu moralnu, političku i društvenu odgovornost", rekao je Jeremić.

Podsetio je da su u Kristalnoj noći, izmedju 9. i 10. novembra 1938, uništene gotovo sve sinagoge koje su postojale u Nemačkoj, jevrejska groblja i radnje, da su stotine Jevreja ubijene na licu mesta, a da je više od 20.000 njih uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore.

Jeremić je rekao da se Kristalna noć simbolički uzima kao početak Holokausta, dogadjaja koji će ostati zabeležen kao nezapamćeno ljudsko stradanje.

"Ali to nije bio samo simbolički, već nažalost i sasvim realan početak organizovanog i sistematski sprovedenog pogroma Jevreja, zločina nad šest miliona nedužnih civila, žrtava fašizma... To je bio zločin bez presedana u svetskoj istoriji, a fašizam do danas najmonstruoznije delo ljudske civilizacije", rekao je Jeremić.



Jeremić je rekao da je Srbija "danas zemlja koja ide napred, ponosna na sopstvenu tradiciju i identitet".


"Svojim ponašanjem danas, kao i u Drugom svetskom ratu, svedočimo da su naše osnovne vrednosti sloboda i pravda, kao jedini održivi temelji istinskog patriotizma", istakao je ministar za spoljne poslove.

Odajući poštu svima onima koji su izgubili život tokom Drugog svetskog rata, Jeremić je pozdravio prisutne učesnike Španskog gradjanskog rata iz Srbije, veterane Drugog svetskog rata, nosioce Ordena narodnog heroja i drugih najviših vojnih odlikovanja i medalja za hrabrost, a posebno preživele logoraše i predstavnike jevrejske zajednice.

"Setimo se, uspravimo se, i izborimo se za ono što nijedna generacija pre nas nije u potpunosti i do kraja uspela, za trajno normalan, siguran i pravedan život za sve ljude na ovim prostorima", rekao je Jeremić.

Srbija je, boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu pokazala da je borba protiv zla, kako je dodao ministar, "u korenu njenog bića".

"Naši preci su nam ostavili časno ime, kao i sećanje na borbu čiji je smisao ugradjen u temelje savremene Evrope, najvećeg mirovnog projekta u istoriji čovečanstva", dodao je ministar spoljnih poslova.

"Uveren sam da će Srbija budućnosti biti država koja će se hrabro i dostojanstveno zalagati za mir i dijalog medju narodima i biti u prvim redovima borbe protiv svih oblika političkog ekstremizma", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao i da Srbija očekuje da dobije odgovarajući status pri Radnoj grupi za medjunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i sećanja na Holokaust koja deluje u okviru UN.

Ministar je takodje najavio da će u znak sećanja na gradjane koji su učestvovali u Španskom gradjanskom ratu, iduće nedelje u Madridu postaviti spomen-ploču, posvećenu učesnicima i žrtvama tog sukoba iz Srbije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.