Srbija podnosi kandidaturu polovinom decembra

Izvor: Blic, 19.Nov.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija podnosi kandidaturu polovinom decembra

Pohvalan izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca u kome konstatuje da je zadovoljan saradnjom Srbije s Tribunalom biće najverovatnije dovoljan za odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma na sastanku Saveta ministara 10. decembra, smatraju u Vladi Srbije. Kako „Blic” saznaje u Vladi, plan je da nekoliko dana nakon tog sastanka, polovinom decembra Srbija preda kandidaturu za članstvo u EU.

- Svi događaji pokazuju da sve ide u pravcu toga da će Holandija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao poslednja članica EU koja se protivi, pristati da se odmrzne prelazni trgovinski sporazum Srbiji, tako da će komesar za proširenje Oli Ren 10. decembra predložiti odmrzavanje. Naravno, niko ne može u ovom trenutku da garantuje šta će biti poslednja reč Holandije jer ona ima pravo da suvereno odlučuje, ali posle ovakvog izveštaja Bramerca biće teško reći „ne”. Odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma biće dovoljno da predamo kandidaturu. Ne očekujemo odmah ratifikaciju SSP, ali je naš cilj da istovremeno sa odmrzavanjem prelaznog sporazuma krene i ratifikacija - kaže za „Blic” izvor iz vrha Vlade Srbije.

Očekuje se da komesar Oli Ren pred Savet ministara izađe sa argumentacijom da „Srbija čini sve što je u njenoj moći da okonča saradnju s Tribunalom, a da to i nije ništa drugo nego puna saradnja”. Ako odluka Saveta ministara bude povoljna kao što se očekuje, predsednik Boris Tadić predaće zahtev Srbije za kandidaturu prvog slobodnog dana u agendi švedskog premijera Frederika Rajnfelda.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas juče je razgovarao sa predsednikom Srbije Tadićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem i naglasio da je Balkan glavni prioritet spoljne politike Grčke, a kako dodaje ministarstvo te zemlje, politički cilj evropske integracije zemalja regiona do 2014. jeste hrabar, ali i ostvariv.

Holandija čeka Bramerca

Ambasador Holandije u Srbiji Ron van Dartel izjavio je juče da očekuje da Holandija saopšti svoj stav ’vrlo brzo’ nakon 3. decembra i prezentacije izveštaja glavnog tužioca haškog tribunala u SB UN.

- Mislim da će biti vrlo brzo posle 3. decembra. Ne znam tačno, ali verovatno će biti pre kraja godine - rekao je ambasador Van Dartel novinarima u svojoj rezidenciji u Beogradu i naglasio da Holandija insistira na neophodnosti hapšenja dva preostala haška begunca i da od toga neće odustati.

Van Dartel je podsetio na reči ministra spoljnih poslova Holandije Maksima Ferhagena da će biti ’strog’, ali i ’pravedan’ i da je primećeno poboljšanje saradnje Srbije i EU.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Prvi izveštaj bez ijedne zamerke

Izvor: TV Avala, 18.Nov.2009, 15:15

Verzija izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca (Serge Brammertz) Savetu bezbednosti UN u koji je Srbija imala uvid prvi je izveštaj o saradnji Beograda sa Haškim tribunalom "bez ijedne zamerke", izjavio je danas šef Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić.

Nastavak na TV Avala...

Srbija očekuje pozitivan izveštaj i promenu holandskog stava

Izvor: TV Avala, 18.Nov.2009

Visoki srpski zvaničnici očekuju da će izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom, koji on Savetu bezbednosti UN podnosi 3. decembra, biti jedan od najpozitivnijih do sada.

Nastavak na TV Avala...

Bolje od ovoga ne može

Izvor: Danas, 18.Nov.2009

Zvaničnici Srbije ne isključuju mogućnost da bi izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji s tim sudom, koji on Savetu bezbednosti UN podnosi 3. decembra, mogao da dovede do promene holandskog stava u pogledu evropskih integracija Srbije, što bi značilo potpunu primenu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.