Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nije američki protektorat

BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter praktično je ucenio Vladu Srbije da će „američki, kao i drugi strani investitori dolaziti u Srbiju samo ako nastavi na putu ka EU“ i pojasnio da Vašington hoće da odbacimo stazu koja ide preko Generalne skupštine do izjašnjavanja Međunarodnog suda pravde o ilegalnosti proglašenja nezavisnosti KiM.

- Srbija ima pravo na svoje mišljenje, ali se mi ne slažemo sa srpskim zahtevom. Nadamo se da možemo da ubedimo ovu vladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se fokusira na budućnost, a ne na prošlost, i da zajedno sa nama radi na približavanju EU. Poenta nije zaboraviti Kosovo, već šta građani ovde žele, a sve ankete pokazuju da žele napredak, demokratiju i pristojan život, dok im kosovsko pitanje nije među prvima na pameti - ustvrdio je on u prošlonedeljnoj izjavi za medije.

A da li je građanima Srbije uopšte potreban jedan Manter da protumači njihove želje, Vladi Srbije da joj kaže šta je njena budućnost, i konačno, da li jedan strani ambasador na to uopšte ima prava? Sagovornici Glasa nemaju potvrdan odgovor.

Peca Popović, rok kritičar:

- Pretpostavljam da je u diplomatiji definisano kakve su kompetentnosti jednog ambasadora u zemlji koja mu je domaćin. Valjda sa zna šta jedan diplomata sme, a šta ne sme da priča. Mada, možda mi smrtnici ne znamo kakva taj ambasador ima prava. Neko u ovoj zemlji prima platu da odgovara na ova pitanja.

Bata Živojinović, glumac:

- Neka Manter gleda svoja posla - oni su nas dovde doveli. Da ne bi zaoštravali odnose, pošto nisu stariji od nas, ali jesu brojniji, neka Manter ne procenjuje šta moramo. Neka nas puste da radimo po svome, a oni neka idu da se bave svojim stvarima. Šta se desilo kad nismo hteli da ih slušamo? Bombardovali su nas. A, nismo mi otkrili Ameriku...

Branislav Lečić, glumac:

- Stalno neko pokušava da našu vladu i državu tretira kao protektorat. To rade tako što se pojave neki likovi, neki ambasadori, koji po direktivi svojih vlada dođu da nam govore šta bi trebalo ili ne bi trebalo da radimo. Samo, Srbija nije protektorat. Uvek i svuda ćemo iskoristiti svoja prava i niko to neće moći da nam zabrani.

Filip David, književnik:

- Navikli smo da ambasadori, i zapadnih zemalja i nekih drugih, traže od vlade i parlamenta da nešto odluče, izglasaju, usvoje... Takav pritisak se ne sprovodi samo kod nas. Oni to rade prema instrukcijama svojih vlada, a onda je pitanje kako će zemlja koja im je domaćin uspeti da pomiri te zahteve sa sopstvenim interesima.

Cuo sam ovih dana da je u modi proterivanje americkih ambasadora, pa ko velim, sto da jok i mi to ne uradimo? Nesto mi Amerikanci idu na ganglije i ostale polne organe. U nedostatku sutoguza Amerima, jel' moze jedno Lavrovisanje istih? Please?

U srbiji jesve moguce´i to da gradonacelnici opcina primaju strane diplomate i da vode drzavnu politiku a nisu sposobni da vode lokalnu. Cust primjer samovolje je Palma covek koji ima osam razreda osnovneskole. Cemu se onda treba cuditi. Predsednik drzave je strani spijun i placenik jer da nije tako on bi vec opomenuo ove ambasadore kako treba da se ponasaju jer bi mogli dobiti nogu u guzicu. On nemmuda za to, a i nesmije, jer jer prima pare da rastura drzavu a ne da je spasava od ovkovih ajkula.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Srpska inicijativa - pravdanje pred javnošću

Izvor: Kurir, 15.Sep.2008

PRIŠTINA, 15. septembra (Tanjug) - Predsednik kosovske vlade Hašim Tači izjavio je danas da namera Srbije da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde u vezi nezavisnosti Kosova predstavlja pokušaj vlasti u Beogradu da se "opravda pred svojim javnim mnjenjem". Tači je, kako prenose prištinski...

Nastavak na Kurir...

Jeremić: Borba Srbije za Kosmet će biti teška

Izvor: Kurir, 16.Sep.2008, 01:37

BEOGRAD, 15. septembra (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras u Beogradu da će inicijativa Srbije u Ujedinjenim nacijama da od Međunarodnog suda pravde (MSP) zatraži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, biti "izuzetno teška borba",...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.