Izvor: B92, 03.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija neće ući u EU do 2017."

Beograd -- Stručnjak Svetske banke Branko Milanović kaže da je "veliki pesimista" u vezi sa ulaskom Srbije u Evropsku uniju.

Milanović je za novosadski Građanski list rekao da Srbija neće moći da uđe u EU dok ne prizna, "sada već izvesnu", nezavisnost Kosova: "Zvanična politika EU jeste da prihvata države koje imaju sređene odnose sa svojim susedima i sigurno će se takav uslov tražiti i od Srbije. Jednostavno, ne vidim da će bilo koja politička partija u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je blizu vlasti, takav uslov prihvatiti".

Prema njegovim rečima, drugi problem je što u EU vladaju "pesimizam i cinizam" prema daljem širenju. Ocenio je da to znači da će EU biti zatvorena za dalje širenje "bar deceniju, ako ne i duže".

Milanović je rekao da je vladavina Slobodana Miloševića bila najgora u srpskoj ekonomskoj istoriji, od 1804. godine do danas, izuzimajući period Prvog svetskog rata.

On je kazao da je Miloševićeva vladavina za Srbiju bila pogubnija nego vladavina Čaušeskog za Rumuniju, jer je do nje došlo u veoma dinamično vreme, kada se ubrzao tehnološki razvoj sveta i kada je došlo do ogromnih političko-strateških promena.

Ceo intervju možete pročitati u Pregledu štampe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.