Srbija neće izručiti Radetu, Jojića i Ostojića?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija neće izručiti Radetu, Jojića i Ostojića?

Srpske vlasti neće uhapsiti i izručiti Hagu sadašnje i bivše funkcionere Srpske radikalne stranke optužene za nepoštovanje Tribunala, već će tražiti da se proces protiv njih objedini sa presudom protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, objavile su danas Večernje novosti.

Pozivajući se na svoje izvore, list piše da će Beograd formalno odgovoriti na nalog Haškog tribunala za hapšenje Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića da proces protiv njih troje treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objediniti sa presudom protiv Šešelja.

Optuženi, koji su naveli da neće dobrovoljno ići u Hag, terete se da su pretili, podmićivali i uticali na svedoke u slučaju protiv Šešelja. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče da se u Vladi Srbije nije razgovaralo o zahtevu Haškog tribunala da troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS bude izručeno zbog optužbi za nepoštovanja tog suda. Vulin je dodao da će Vlada Srbije postupati odgovorno i u skladu sa zakonom, nakon što "vidi" zahteve Haškog tribunala.

Haški tribunal optužio je Vjericu Radeta, Petra Jojića i Jovu Ostojića za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

Optužnica je podignuta u decembru 2014, a objavljena je pre dva dana pošto Vlada Srbije nije sprovela nalog za hapšenje koji joj je Tribunal uputio 15. januara.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u utorak da je nalog za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića bio pod oznakom poverljivosti, a da se po njemu nije postupalo jer se očekivalo da njima bude suđeno nakon izricanja presude Vojislavu Šešelju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.