Srbija ne mora da prizna Kosovo

Izvor: Glas javnosti, 21.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne mora da prizna Kosovo

BEOGRAD - Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je juče tokom zvanične posete Beogradu da administracija Baraka Obame ne očekuje od Srbije da prizna nezavisno Kosovo i naglasio da će Amerika podržati evropske integracije naše zemlje. Bajden je razgovarao sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnikom Generalštaba Milojem Miletićem. Potpredsednik SAD je u prisustvu Ružice Đinđić položio venac ispred zgrade Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Srbije na mesto gde je pre šest godina ubijen Zoran Đinđić.

Posle razgovora s Tadićem Bajden je poručio da je došao sa jasnom porukom da bi SAD želele da unaprede saradnju sa Srbijom i celim regionom.

Ružić: Nova etapa u odnosima

Branko Ružić iz SPS smatra da je veoma značajno to što je potpredsednik SAD rekao da razume Srbiju kad kaže da neće da prizna nezavisnost Kosova.

- Očekujem da će nova etapa u odnosima SAD i Srbije doprineti da se stvari po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i po pitanju Kosova pomere s mrtve tačke. Veoma je važno da je posle tri decenije otvorena nova moguća saradnja koja je od zajedničkog interesa. Tu, pre svega, mislim na ekonomsku saradnju i investicije - zaključuje Ružić.

Opozicija negoduje

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić smatra da je predsednik Srbije propustio da pomene nekoliko važnih stvari.

- Voleo bih da je Tadić pomenuo Republiku Srpsku i nužnost njenog opstanka, ali nije. Isto tako, voleo bih da je zatražio čvrste garancije da se više neće vršiti pritisak na zemlje koje nisu priznale Kosovo - kaže Vučić.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić smatra da se u Bajdenovim izjavama može prepoznati uslov da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

- Bajden je pomenuo i da će SAD raditi na bezbednosti Srba na Kosmetu, ali on zauzvrat traži da Srbija pomogne misiju EU, što je opasna teza jer je cilj Euleksa nezavisno Kosovo - smatra Samardžić.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović ocenio je da je Bajden u „blagoj formi, koja treba da prevari građane“, zapravo saopštio da Srbija treba da prizna Kosovo.

- Ova poseta je najtužniji dan u srpskoj istoriji, jer su SAD oličenje nesreća koje su u prošlosti zadesile naš narod - poručuje Todorović.

Godišnjica bombardovanja

Dok je Džozef Bajden uz do sada neviđene mere obezbeđenja obilazio Beograd, gradonačelnik prestonice Dragan Đilas položio je venac na spomenik vojnicima Gardijske brigade Vojske Srbije i pacijentima KBC „Dr Dragiša Mišović“, stradalim prilikom NATO bombardovanja 1999. godine. Raketiranje ovog kliničkog centra dogodilo se 20. maja, 50 minuta posle ponoći, a u napadu je poginulo sedam vojnika i tri pacijenta. Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije i porodice nastradalih.

- Na današnji dan, pre tačno deset godina na ovom mestu ubijeno je desetoro ljudi. Mi danas živimo u vremenu kada zbog boljeg života generacija koje dolaze Srbija pokušava da postane deo EU i obnovi i poboljša odnose sa SAD, ali nam je zbog više od dve hiljade poginulih ljudi i ogromnog razaranja obaveza da svi zajedno zauvek pamtimo ono što je Srbiji učinjeno tokom bombardovanja - zaključio je Đilas.

Tacno

Srbije i USA

Ali samo se pitam kakva ce to saradnja ili medjusobno poverenje iznedju Srbije i USA biti ako se dve drzave ne slazu u tako vaznim stvarima.???

Ali, mi zaboravljamo da smo mala i nejaka drzav koja zavisi od tudje pomoci i para/kredita. A da imamo atomsku bombu kao Rusi i mi bi odmah mogli priznati samodcepljenje RS-a kao sto suRusi i priznali samoodcepljenje Osetije i Abhazije posto bi nas se plasili i Amerikanci i Englezi, Francuzi, Kinezi...!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.