Srbija ne da imovinu na KiM

Izvor: B92, 29.Nov.2013, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ne da imovinu na KiM"

Beograd -- Ministarka energetike Zorana Mihajlović i ministar bez portfelja zadužen za KiM posetili su danas Mitrovicu, poslednjeg dana kampanje pred drugi krug izbora.

Mihajlovićeva je, za vreme posete Kosovu, obišla Fakultet tehničkih nauka Univerziteta Prištine izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici, gde je izjavila da Srbija nikada neće odustati ne samo od svođenja računa po pitanju svojih objekata na Kosovu i Metohiji, već ni od resursa, koji mogu biti samo njeni.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenim rečima NIS je već pokrenuo jednu vrstu razgovora za sve objekte koje su pripadali ovoj kompaniji, a kojima ona ne može da raspolaže. Mihajlović je kazala da će se pokrenuti pitanje i u vezi EPS-a, kako bi se sačuvali njegovi objekti i vlasništvo, te dodala da se treba rešiti imovinsko pitanje, jer se o tome još nije razgovaralo.

Ona je najavila da će tokom decembra biti potpisan sporazum o međusobnoj saradnji EPS i kosovskog pandana, što je deo Briselskog sporazuma. "Naš cilj da stvorimo jedno preduzeće koje će se baviti snabdevanjem i dustribucijom električne energije, koje će biti dovoljno snažno da može da opstane i snabdeva sever Kosova električnom energijom a da ne zavisi od toga kako će se ponašati kosovska elektroprivreda“, poručila je Mihajlović dodajući da se trenutno vode razgovori o detaljima.

Ona je podsetila da je strateški cilj Srbije, po pitanju energetike, da iskoristi svoj položaj i da postane tranzitna ruta za električnu energiju, naftu, tečni i naftni gas, jer je to sigurno način da se energetski, politički i pre svega ekonomski obezbedi.

"Na tom cilju radimo već godinu i po dana”, kazala je Mihajlović dodajući da su usvojeni zakoni i podzakonski akti, uključujući zakon o energetskoj efikasnosti, koji do sada nije postojao. Prema njenim rečima Srbija namerava da iskoristi resurse izvora obnovljive energije, ali i fosilne, pre svega ugalj.

Mihajlović je podsetila da se prethodna vlada obavezala da će do 2018.Srbija ugasiti oko 40 odsto svojih termo kapaciteta, ali da se aktuelna vlast izborila protiv toga, jer smatra da svaka zemlja mora da razmisli o svojoj energetskoj politici, da koristi svoje potencijale i kapacitete.

"Vlada se odlučila da koristi sve, pa tako i ugalj”, podvukla je ona najavivši izgradnju elektrane na ugalj. Mihajlović je istakla i da je napravljen dogovor da do 2025.bude učinjeno sve da termo kapaciteti budu poboljšnai sa stanovišta zaštite životne sredine.

Kosovo i Metohija je bogato ugljem, podsetila je ona ističući da će se taj ugalj svakako koristiti u periodu koji je pred nama. "Postoje mogućnosti i način da počnemo da razmišljamo drugacicje u vezi energetske bezbednosti jer je ona jednaka političkoj i nacionalnoj bezbednosti", kazala je ministarka koja je na Fakultetu tehničkih nauka održala predavanje na temu energetike i energetskih resursa na Kosovu i Metohiji.

Posle drugog kruga izbora na Kosovu i Metohiji, koji se održava u nedelju 1. decembra, biće poznato koje će sve lokalne zajednice ući u buduću Zajednicu srpskih opština

Zasad, sigurno je da će sve četiri opštine na severu biti deo ZSO, a u nedelju će biti rešeno da li će Kosovsku Mitrovicu voditi Krstimir Pantić iz GI "Srpska“ ili Oliver Ivanović iz GI SDP. I u svih šest srpskih opština na jugu, u drugi krug se plasirao kandidat GI „Srpska“ i njihova pobeda garantovala bi ulazak tih opština u ZSO.

Kandidati „Srpske“ pokušaće da dođu na vlast i u Gračanici, Štrpcu, Ranilugu, Partešu, Klokotu i Novom Brdu. U ovoj poslednjoj opštini, protivkandidat predstavniku liste „Srpska“ biće Albanac, dok im u drugim opštinama „na crtu“ izlaze takmaci iz drugih srpskih stranaka.

Otežavajuća okolnost za kandidate GI "Srpska“ jeste što su Albanci podržali kandidate SLS u Partešu, Klokotu i Štrpcu. U Gračanici je SLS podržao Branimira Stojanovića iz GI "Srpska“ jer je njegov protivkandidat „frakcijaš“ liberala iz SKS Bojan Stojanović.

Nebojša Stefanović, prvi čovek srpskog parlamenta, u četvrtak je posetio Kosovsku Mitrovicu, gde je poručio:

"Narodna skupština kao ni druge institucije Srbije neće učiniti ništa čime će biti pogažena naša državnost na KiM. Čvrsto stojimo iza toga da je Kosovo Srbija i zato ćemo nastaviti da se borimo".

Ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin istakao je da će Srbija učiniti sve da bi Srbi u pokrajini živeli bolje.

"Formiranje ZSO biće naša brana od neprava, nasilja, siromaštva, to je naš način da objedinimo sve Srbe koji žive na KiM. Ovo su istorijska vremena i ovo nisu obični izbori".

Predstoji sporazum o imovini

"Sledeći sporazum postignut u Briselu treba da bude o imovini, a posle njega i o kulturnom nasleđu i o položaju naše crkve na KiM", rekao je u četvrtak ministar Vulin. "Ako neko pokuša da privatizuje Trepču mora prvo da kaže koliko je ona dužna i kome, pa da vidimo ko na nju ima preče i veće pravo".

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Krstimir Pantić uveren je da će u nedelju imati još veću podršku pripadnika nacionalnih manjina koji su za njega glasali i u prvom krugu.

"I pored velikih pritisaka očekujem ubedljive pobede kandidata Srpske u svim opštinama jer oni ne predstavljaju samo sebe, već i državu Srbiju. Njihova obaveza biće da dosledno sprovode politiku Vlade Srbije", kaže Pantić za "Novosti“.

On upozorova da je teoretski moguće da u Novom Brdu pobedi albanski kandidat, ali se nada da će Srbi tamo prevazići nesuglasice i masovno podržati GI "Srpska“:

"Pobeda albanskog kandidata može da dovede u pitanje ulazak opštine Novo Brdo u ZSO, što može negativno da se odrazi na položaj i budućnost Srba u toj opštini".

Krstićev protivkandidat Oliver Ivanović istakao je da će izbori u Mitrovici biti "duel srpsko-srpskih ideja“:

"Dobio sam uveravanja da će, bez obzira na to ko pobedi, to biti predstavnik građana koji će imati komunikaciju sa vlastima u Srbiji".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Druga runda izbora ključ ZSO

Izvor: Akter, 29.Nov.2013

Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin posetiće danas Kosovsku Mitrovicu, poslednjeg dana kampanje pred drugi krug izbora

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.