Srbija napustila samit u Bugarskoj

Izvor: B92, 21.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija napustila samit u Bugarskoj

Pomorje, Beograd, Bukurešt -- Delegacija Srbije napustila je samit Procesa saradnje u jugistočnoj Evropi, zbog odluke da se šefu diplomatije Kosova Skenderu Hiseniju dozvoli da se obrati skupu.

Pre toga, predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je pred liderima zemalja regiona da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Nastupu Skendera Hisenija, kao šefa diplomatije Kosova još juče se usprotivio šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, podsećajući da, po važećoj rezoluciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SB, u ime Kosova može da govori samo predstavnik UNMIK-a.

Jeremić je, istovremeno, uložio i veto na završni dokument samita zbog formulacije koja bi mogla da sugeriše da je Kosovo nezavisna država u regionu.

Uprkos reakcijama predstavnika Srbije, a uz pomoć političkog direktora UNMIK-a Džolia Nagelea, Hiseni je, ipak, dobio reč, a delegacija Srbije koju je danas predvodio predsednik Tadić odlučila je da napusti skup.

Zbog incidenta u Pomorju, i ponašanja predstavnika UNMIK-a, biće upućen najoštriji protest generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu.

Pre incidenta, liderima zemalja istočne Evrope Tadić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali će svoje interese braniti mirnim i diplomatskim sredstvima.

Predsednik Srbije rekao je i je da se Srbija protivi prenosu ovlašćenja sa misije UN-a na Kosovu na EULEKS, misiju koju je uspostavila EU, jer je ona nije u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN.

Pominjući odbranu suvereniteta i članstvo u EU kao dva glavna strateška cilja Srbije, Tadić je rekao da Srbija neće dozvoliti da članstvo Srbije u Uniji bude uslovljeno odricanjem od Kosova.

Podsetimo, prvi dan samita zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) obeležio je postupak ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, koji je uložio veto na završni dokument zbog Kosova.

Kako saznaje B92, šef srpske diplomatije nije se saglasio sa tim da se u navedenom dokumentu Kosovo pominje u kontekstu koji bi mogao da sugeriše da je reč o nezavisnoj državi u regionu.

Istovremeno, Jeremić je juče sprečio da se učesnicima skupa obrati Skender Hiseni kao šef kosovske diplomatije, insistirajući da u ime Kosova govori predstavnik UNMIK-a.

"Postoje neke ideje da se u finalni komunike ubace stavovi koji za Srbiju nisu prihvatljivi. Srbija će, naravno, na tako nešto staviti veto", rekao je on.

Tadić se obratio novinarima

Prethodno je predsednik Srbije Boris Tadić rekao na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je novinarima u bugarskom letovalištu Pomorju rekao i da "niko nema pravo da joj to postavlja kao uslov za buduće članstvo u Evropskoj uniji".

Na samitu se danas sreću šefovi država i vlada jugoistočne Evrope, među kojima i Tadić. On nije direktno odgovorio na pitanje da li je srpska delegacija uložila veto na završni dokument sa samita u Pomorju.

On je samo izneo principijelan stav Srbije kada je reč o međunarodnim forumima u kojima se Kosovo pokušava tretirati kao nezavisna država u regionu.

"Srpska delegacija blokiraće svaki pokušaj ili nameru koja bi insinuirala nezavisnost Kosova na ovom i svim sastancima ubuduće. To je naš principijelan stav”, naglasio je Tadić.

Tadić je dodao "da je Srbija suverena država, članica UN, i njen teritorijalni integritet i suverenitet se moraju poštovati".

Šef diplomatije Srbije se u Bugarskoj sreo i sa svojim kolegom iz Francuske Bernarom Kušnerom, koji je preneo predsedniku Srbije Borisu Tadiću da se Francuska nada da će u Srbiji biti poštovana izborna volja građana i da će "ubrzo biti formirana vlada koja će objediniti sve snage koje žele ubrzano približavanje EU".

Kušner je predsedniku Srbije i ministru inostranih poslova Srbije preneo nadu da će ubrzo biti konstituisana vlada koja će objediniti sve snage koje žele ubrzano približavanje EU i koja će moći da prihvati ruku koju joj je EU pružila potpisavši 29. aprila sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Komanesku: Rumunija podržava Srbiju

Ministar spoljnih poslova Rumunije Lazar Komanesku preneo je uveravanje ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću da Rumunija i dalje u potpunosti podržava Srbiju u procesu integrisanja u Evropsku uniju.

U okviru samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Pomorju, održan je bilateralni sastanak ministara Jeremića i Komaneskua.

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su dvojica ministara razgovarala o političkoj situaciji u Srbiji posle nedavnih parlamentarnih izbora, i o evropskoj perspektivi Srbije i u tom okviru Komanesku je ponovio da će Rumunija i dalje čvrsto podržavati Srbiju u procesu integrisanja u Evropsku uniju.

Karamanlis: Kosovo ključni izazov

Grčki premijer Kostas Karamanlis ocenio je u Pomorju da je Kosovo ključni izazov ne samo za Balkan, već i za Evropu.

Karamanlis je podsetio na stav njegove zemlje da je za Kosovo nužno pronaći rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, prenela je atinska agencija ANA.

Evropska unija bi, prema rečima grčkog premijera, trebalo da preuzme vodeću ulogu u rešavanju kosovskog problema pošto je to blok koji pruža garancije za stabilnost regiona.

Komentarišući nedavne izbore u Srbiji, Karamanlis je izrazio nadu da će političke stranke u Srbiji uskoro postići dogovor o formiranju vlade, koja će nastaviti da se angažuje na napretku Srbije ka EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.