Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija napreduje u demokratizaciji društva, ali još bitno zaostaje

Srbija slobodna, Crna Gora delimično slobodna, a Kosovo neslobodna zemlja, ocena „Fridom hausa”

Srbija od 2002. godine napreduje u svim oblastima demokratizacije društva, ali je taj napredak spor i bitno zaostaje za zemljama centralne Evrope koje bi trebalo da nam budu uzor, kaže za „Politiku”, dr Slobodan Marković, docent na Fakultetu političkih nauka koji već nekoliko godina radi izveštaje o stanju u Srbiji za američku nevladinu organizaciju „Fridom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << haus”. On navodi da Srbija nije izuzetak i da je slična situacija i u drugim zemljama zapadnog Balkana.

„SRJ, odnosno kasnije Srbija, od 2002. godine u kategoriji je slobodnih zemalja i zadržala je to stanje. Bitno je, međutim, ne samo u kojoj ste kategoriji, nego gde se nalazite u okviru te kategorije. Između zemalja zapadnog Balkana nema velikih razlika. Izuzetak je Kosovo gde je situacija najlošija, dok Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju nešto slabiji rezultat od Srbije”, kaže Marković.

U izveštaju „Nacije u tranziciji”, koji je on radio, a koji će „Fridom haus” tek objaviti, detaljnije se analiziralo stanje u sudstvu, koliko je ono nezavisno, koji je nivo korupcije, koliko su slobodni mediji, kakav je položaj civilnog sektora i nivo lokalne samouprave.

„To daje jedan opšti presek stanja, dokle se stiglo sa demokratijom. U Srbiji imamo 2000. godine najpre jedan nagli uspon, a zatim jedno vrlo blago napredovanje. Najslabije tačke u Srbiji su korupcija i sudstvo. Ne možemo da poredimo Srbiju sa Švedskom, ali možemo sa ostalim zemljama regiona”, ističe Marković.

A u izveštaju koji je ovih dana objavio „Fridom haus” o stanju ljudskih prava u svetu navodi se da je Srbija, uprkos problemima koje je imala u vezi sa određivanjem statusa Kosova, u prošloj godini ostvarila napredak u borbi protiv korupcije i poboljšala saradnju sa Haškim tribunalom. Na skali od jedan do sedam, gde je jedinica najbolja ocena, Srbija je dobila trojku za politička i dvojku za ljudska prava. To su iste ocene koje je Srbija dobila i godinu dana ranije.

Crna Gora je u obe kategorije dobila trojku i okvalifikovana je kao „delimično slobodna” zemlja dok je Kosovo dobilo šesticu za politička prava, a peticu za građanske slobode. Zbog ovako loših ocena ono je svrstano u „neslobodne zemlje”. U izveštaju se Kosovo, između ostalog, kritikuje zbog nepoštovanja ljudskih prava pripadnika manjina, loše bezbednosne situacije i korupcije. Stanje ljudskih prava na Kosovu „Fridom haus” prati nekoliko godina.

Ta organizacija, takođe, navodi da su u pogledu političkih prava i građanskih sloboda nazadovale posebno Gruzija i Rusija, što se delimično objašnjava njihovim ratom zbog otcepljene regije Južne Osetije. Najviše ocene dobile su zemlje Zapadne Evrope i Severne Amerike.

Izveštaj koji svake godine radi „Fridom haus”, kako kaže dr Marković, čita se u krugovima analitičara, privrednika i diplomata i pruža im sliku šta se dešava u nekoj zemlji.

Na pitanje koliki uticaj imaju izveštaji ove organizacije na rejting neke zemlje, Miljenko Dereta, predsednik Građanskih inicijativa, kaže da se ocene „Fridom hausa” uzimaju u obzir prilikom definisanja politike koju Stejt department ima prema nekim državama od čega zavisi i vrsta pomoći koju će SAD dati nekoj zemlji. Slične izveštaje rade i organizacije „Hjuman rajts voč” i „Amnesti internešenel”, ali je, kako kaže Dereta, ipak izveštaj „Fridom hausa” sveobuhvatniji.

J. Cerovina

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.