Srbija na začelju Evrope

Izvor: Blic, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na začelju Evrope

Skoro jednogodišnji prekid pregovora o pridruživanju sa EU za Srbiju znači gubitak od skoro 372 miliona evra koliko bi naša zemlja dobila od Unije kao zemlja kandidat za članstvo. Osim gubitka značajne finansijske pomoći, zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom i odugovlačenja sa formiranjem nove vlade, Srbija se, u godini kada EU slavi 50 godina postojanja, nalazi na začelju zemalja u regionu na putu evropskih integracija.

Srbija je za 2007. godinu iz evropskih fondova pretpristupne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomoći dobila oko 186 miliona evra samo za izgradnju institucija i prekograničnu saradnju, dok su u slučaju Hrvatske i Makedonije koje su kandidati za članstvo, fondovi otvoreni i za finansiranje regionalnog razvoja, razvoja ruralnih područja i usavršavanje administracije što ovim zemljama donosi trostruko više novca.

Ukoliko i postane kandidat za članstvo u 2008. godini, kakvu je mogućnost naveo Oli Ren, evropski komesar za proširenje, Srbija će za Hrvatskom zaostajati tri godine, što će joj doneti gubitak od oko 1,2 milijardi evra.

Taj zaostatak će se uvećati pošto će Srbija zbog usporenog sprovođenja reformi u nedostatku nove vlade u novembru dočekati izveštaj Evropske komisije koji će umesto napretka upravo istaći sve veći zaostatak Srbije u sprovođenju reformi.

I pored potencijala i značaja u regionu, Srbija je jedina zemlja za koju je neizvesno kada će nastaviti pregovore sa EU koji su prekinuti početkom maja prošle godine. Za razliku od Srbije, Crna Gora je sredinom ovog meseca parafirala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako je pregovore kao članica državne zajednice započela u isto vreme kada i Srbija. Bosna i Hercegovina je takođe u povoljnijem položaju pošto pregovara o pridruživanju, Albanija je potpisala sporazum, dok su Hrvatska i Makedonija kandidati za članstvo. Naši severni susedi Mađari članovi su EU još od 2004, dok su Bugarska i Rumunija početkom ove godine zvanično primljene u evropsku porodicu.

I dok ankete pokazuju da građani Srbije žele što skorije članstvo u EU, nedostatak političke volje izgleda da je jedini krivac za položaj u kome se nalazi Srbija.

To je potvrdila i Tanja Miščević, šefica Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije koja je naglasila da Srbija ima kapaciteta, ali da nam nedostaje jaka politička volja. On je ukazala na neophodnost što skorijeg formiranja vlade Srbije. S njom se složio i Žozep Ljoveras, šef Kancelarije EK u Beogradu, koji je naglasio da je potrebno formirati novu vladu, preduzeti akcije i učiniti sve da država ide napred ubrzanim tempom, pošto je sada poslednja od svih zemalja u procesu evropskih integracija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.