Izvor: Politika, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na evropskom putu bar do potpisivanja Sporazuma

Usvajanje Rezolucije o Kosmetu izazvalo je juče interesovanje strane štampe koja se bavila pitanjem da li će ovaj dokument, usvojen ubedljivom većinom poslanika u srpskom parlamentu, Srbiju skrenuti sa puta evropskih integracija. Ipak, posle iscrpljujuće rasprave u Skupštini, predstavnici političkih stranaka juče nisu komentarisali da li Rezolucija znači zatvaranje puta ka Evropskoj uniji. Kako "Politika" saznaje u vladajućoj koaliciji, usvajanje rezolucije poslužilo je kao predah koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je privremeno smirio strasti i pomirio DS i DSS do trenutka kada će se odlučivati o tome da li će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisati ili ne. U međuvremenu, opredeljenje Beograda zavisiće i od poteza EU.

Britanski publicista i poznavalac političkih prilika na Balkanu Tim Džuda smatra da zapadne diplomate još nisu previše ozbiljno shvatile nagoveštaje koje je Beograd usvajanjem Rezolucije poslao EU. Uprkos najavama državnog vrha da Beograd ostaje privržen evropskom putu, ali i da nema nameru da odustane od teritorijalne celovitosti, Džuda upozorava da u Briselu "postoji zabrinutost da bi Srbija mogla iz inata ili gneva (ako većina članica EU prizna nezavisnost Kosova) da odluči da ne pristupi Uniji", što bi Srbiju, ocenjuje on, vratilo u izolaciju, a ostala bi i bez novčane pomoći iz Evrope.

Moskovski "Komersant" ocenio je juče da će put Srbije u EU i NATO, "ako se njeno rukovodstvo bude čvrsto pridržavalo Rezolucije o Kosovu, biti zatvoren". Ruski dnevnik objašnjava da će, u skladu sa rezolucijom, kao prvo, Srbija preispitati diplomatske i druge odnose sa zemljama koje priznaju Kosovo, a kao drugo, misija EU ne može da dođe na Kosovo bez odluke UN, što je, kako ocenjuje list, "jednako objavljivanju nezakonitom nedavne odluke samita EU o slanju policijske misije".

Ruski mediji veliku pažnju pridaju delu rezolucije koji se odnosi na proglašenje vojne neutralnosti Srbije do referenduma, a "Komersant" podseća da bi u slučaju negativnog rezultata Srbija ostala jedina država u jugoistočnoj Evropi koja odbija da uđe u NATO.

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da je u Rezoluciji o Kosmetu upotrebljeno solomonsko rešenje, koje se može različito tumačiti. Ipak, "rastegljivo, elastično tumačenje nije nešto što omogućava da dve strane potpuno suprotno tumače istu stvar. Ako ne bude prevelikih izazova spolja, ukoliko EU ne provocira javno mnjenje u Srbiji asistencijom kosovske nezavisnosti, onda mislim da eventualno sporna stvar, a to je potpisivanje Sporazuma, ne bi trebalo da dođe u pitanje. Ukoliko uslede stavovi i potezi koji bi u delu srpskog javnog mnjenja mogli da budu shvaćeni kao provokacija EU u vezi sa Kosovom, Antonić ne isključuje ni raspad vladajuće koalicije.

Posle oštrih polemika na zasedanju parlamenta, na sajtu Vlade Srbije juče je objavljen tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. U članu 135 tog sporazuma, koji je Srbija parafirala 7. novembra, navedeno je da se taj sporazum ne primenjuje na Kosovu, koje je pod međunarodnom upravom, ali i da to ne dovodi u pitanje ni sadašnji, niti budući status pokrajine.

--------------------------------------------------------------------------

Sejdiju: Ustavna agresija

O Rezoluciji o Kosovu juče se dosta pričalo i u Prištini. Kosovski Albanci negativno su ocenili dokument koji je usvojila Skupština Srbije. Tako je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao da Rezolucija podseća na pristup koji je Srbija praktikovala i u ranijim fazama. "To je ustavna agresija prema Kosovu koja nema pravnog osnova. Srbija više nije ona koja može da odlučuje o sudbini Kosova i realno, politika koju Srbija i sada vodi je na nesreću dovela ranije do konfrontacija i krvoprolića koje smo ovde imali, do tragedije naroda Kosova ali i drugih naroda", kazao je Sejdiju. Predsednik Kosova je ocenio da takav pristup nije u interesu Srbije niti regionalne stabilnosti.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.