Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na dnevnom redu Samita EU

Brisel -- Šefica diplomatije Austrije Ursula Plasnik stavila Srbiju na dnevni red današnjeg Samita Evropske unije u Briselu.

Austrijske diplomate tvrde da je to učinjeno da bi Srbiji bilo dato do znanja da je svetu i dalje stalo do nje. Posebna rasprava o Srbiji u sklopu susreta lidera EU u Briselu ima za cilj da obezbedi puno ugrađivanje miroljubive i napredne Srbije u porodicu evropskih nacija.

To je jedna od ključnih poruka Srbiji u pripremljenoj deklaraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Samita EU o zapadnom Balkanu, uz navođenje da ta rasprava ima za cilj i da vlastima u Beogradu bude pružena pomoć u prevazilaženju zastoja u toj integraciji.

Prema objašnjenju evropskih diplomata u Briselu, time bi bile otklonjene bojazni da bi Srbija, kao potpuno evropska i zemlja ključna za stabilnost Balkana, mogla da se okrene nekim drugim moćnim svetskim centrima izvan EU ako bi njeni interesi, posebno kada je Kosovo u pitanju, bili ozbiljno ugroženi i ako bi se Srbija zbog toga objektivno našla u izolaciji. Zato je predočeno da mora biti učinjen ozbiljan napor EU za nalaženje načina za brzo i opipljivo pospešenje odnosa EU i Srbije na svim sektorima gde je to moguće.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas kancelaru Austrije Volfgangu Šiselu, u telefonskom razgovoru uoči Samita EU, da je neophodno da EU iskaže podršku Srbiji u jačanju ekonomskih i političkih potencijala kako bi sa Evropskom unijom uspostavila čvršći partnerski odnos. Kako prenosi Pres-služba predsednika Srbije, Tadić je u tom razgovoru rekao da je Srbija spremna za partnerski odnos sa EU i pre dobijanja punopravnog članstva. "Srbija poseduje demokratski potencijal da bude faktor stabilnosti na Balkanu i zalaže se za integracije i čvršće regionalno povezivanje", rekao je Tadić Šiselu.

Oblici pomoći

Šefica Kancelarije Vlade Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević kaže da Srbija u svakom slučaju ne može računati na olakšanje glavnog uslova za priključenje Evropskoj uniji, a to je puna saradnja s Haškim tribunalom, ali da postoje drugi načini za pružanje pomoći Srbiji. "Jedan od najvažnijih instrumenata jeste nastavak procesa integracije. Iako nemamo pregovore, možemo mnogo toga uraditi na unutrašnjim procesima ekonomskih i političkih reformi, a u tome nam EU može pomoći različitim instrumentima. Jedan je pretpristupna pomoć, drugi je pomoć u pisanju usklađenih zakona, treći je obuka administracije i, možda najvažnija stvar, olakšavanje viznog režima", kaže ona.

A Mladić?

Šefica Kancelarije Vlade Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević kaže da je Evropska unija uslov vezan za Mladića postavila u trenutku kada je otkazala pregovor o Sporazumu o pridruženju, 3. maja, i kako veruje da će EU s takvom politikom uslovljavanja nastaviti. "EU neće odustati od uslova koji se zove - Mladić u Hagu. Mišljenje glavne tužiteljke Haškog tribunala je vrlo važno zato što oblikuje mišljenje Evropske komisije i država članica EU", kaže Tanja Miščević.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je nedopustivo da na delove sektora bezbednosti bez informacija i analiza biva prebacivana krivica što Mladić nije nađen. "Reći ću vam šta sam rekao glavnoj tužiteljki Tribunala Karli del Ponte. Rekao sam joj da je nedopustivo da se bez dokaza prebacuje odgovornost sa jedne na drugu službu. Mi smo kao država pre svega odgovorni da poštujemo svoje zakone, a onda i međunarodni pravni poredak. Međutim, opasno je bez valjane analize prebacivati odgovornost na pojedine delove bezbednosnog sistema, pa sam zahtevao od Karle del Ponte da u svojim budućim izjavama bude pažljivija i obazrivija. Analize o tome ko jeste odgovoran moraju da uslede", kaže Tadić.

Na pitanje da li će ispuniti obećanje i smeniti one koji nisu otkrili Mladića, ministar odbrane Zoran Stanković je rekao da će to biti urađeno posle analize rada u proteklom periodu. "Ako bude utvrđeno da su ti ljudi odgovorni, oni će biti smenjeni. Pitanje načelnika Vojno-bezbednosne agencije je u nadležnosti predsednika Srbije", kaže on. Ministar odbrane je ranije obećao da će smeniti načelnika VBA Svetka Kovača ako ne uspe da locira Mladića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.