Izvor: B92, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na PS NATO-a

Beograd, Zagreb -- Stalna delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini (PS) NATO-a, učestvuje na 53. godišnjem zasedanju tog tela u Rejkjaviku.

Tokom dva dana zasedanja odbora, koji prethode plenarnoj skupštini, srpska delegacija imala je uspešan rad, izjavio je danas Tanjugu član delegacije Dragan Šormaz. On je objasnio da su u rezolucijama koje je Odbor za civilna pitanja usvojio, izbačeni termini da su Srbi nacionalna manjina na Kosovu i Metohiji, kao i stavovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da treba zameniti Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244.

"Ako takve predloge usvoji Parlamentarna skupština NATO-a, koja se održava u utorak, to će biti velika promena u kursu i uspeh naše diplomatije", ocenio je Šormaz.

Šormaz je najavio da će se na plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine NATO-a naći i pitanja reorganizacije, "Partnerstva za mir", Pakistana, Avganistana, a o Srbiji će se razgovarati u okviru situacije u jugoistočnoj Evropi.

Stalna delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, od 5. do 9. oktobra, učestvuje na 53. godišnjem zasedanju tog tela u Rejkjaviku, na Islandu.

Delegacija srpskog parlamenta, koju predvodi Marko Đurišić, učestvuje na zasedanju u svojstvu pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a.

Parlamentarcima će se, kako je ranije saopšteno, obratiti generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a Hoze Leloa i predsednik parlamenta i premijer Islanda.

Tokom zasedanja održavaju se sednice odbora za civilnu dimenziju bezbednosti, za odbranu i bezbednost, za ekonomiju i bezbednost, za nauku i tehnologiju, kao i političkog odbora.

Predviđeno je da Odbor za civilnu dimenziju bezbednosti predloži Parlamentarnoj skupštini NATO-a nacrt specijalnog izveštaja na temu "Kosovo i budućnost bezbednosti na Balkanu".

U srpskoj delegaciji su još Milan Đokić, Božidar Delić i Dušan Bajatović.

Hrvatskoj 2008. pozivnica za NATO

Odbor Parlamentarne skupštine NATO za odbranu i bezbednost prihvatio je u Rejkjaviku predlog rezolucije kojom se vlade članica Alijanse pozivaju da na samitu u proleće 2008. u Bukureštu upute pozivnicu Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji, javili su danas mediji u Hrvatskoj.

U rezoluciji se ističe da se na početak pregovora o članstvu pozovu zemlje čije se pristupanje oceni kao jačanje bezbednosti i stabilnosti u evroatlantskom području.

Tri zemlje su članice Jadranske povelje, što je pripremni oblik za članstvo u NATO-u, i sa svojim snagama učestvuju u misijama u Avganistanu, a Albanija i u misiji u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.