Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija može u EU dogodine, ali...

Brisel, Beograd -- Mlađan Dinkić od čelnika EU dobio podršku za želju Srbije da u 2007. postane kandidat za članstvo, ako završi saradnju s Hagom.

Poseta ministra finansija Briselu deo je realizacije plana Vlade za unapređenje saradnje Srbije i EU - Paketa plus. Posle razgovora sa evropskim zvaničnicima Dinkić je rekao da je moguće da Srbija već 2007. postane kandidat za članstvo. Portparolka komesara za proširenje Olija Rena, Kristina Nađ, ponovila je da je za nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovora ključna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom.

"Stekao sam utisak da Srbija ima šansu da postane zemlja kandidat za Evropsku uniju već sledeće godine. Ali, pre toga moramo da nastavimo i završimo pregovore o Sporazumu o asocijaciji i pridruživanju, a zna se koji je uslov za to – da se dobije opipljiva podrška Haškog tribunala da Akcioni plan daje prve konkretne rezultate", rekao je Dinkić.

Nakon razgovora sa ministrom finansija visoki predstavnik EU Havijer Solana ponovio je da su "bitno poboljšanje" u saradnji Srbije s Haškim sudom i "povoljna ocena" tužioca Karle del Ponte uslov za obnovu pregovora sa EU.

Stav Evropske komisije nije se promenio od 17. avgusta, kada su Dinkić i vicepremijerka Ivana Dulić-Marković prvi put Briselu predstavaili Paket plus. Kristina Nađ kaže da za Srbiju nema prečice. "Srbija mora da ispuni sve kriterijume EU. Posle usvajanja Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom, Srbija bi trebalo da preduzme brzu akciju kako bi ostvarila rezultate i tako ispunila uslov Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kako bi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU mogli da budu nastavljeni", kaže Nađeva. Srpski zvaničnici navode da Akcioni plan daje rezultate.

Milica Delević-Đilas, docentkinja Fakulteta političkih nauka, kaže za B92 da je sada trenutak da budu predstavljene neke stvari iz Plana i da se traže neke stvari. "U EU postoji razumevanje da Srbiji treba pomoći da savlada teške izazove s kojima se sreće ove godine. U tom smislu možemo videti neku pomoć i možda nastavak pregovora bez potpisivanja sporazuma ako Mladić ne stigne u Hag", kaže ona.

Čekajući fondove

Potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU podrazumeva i pristup pretpristupnim fondovim EU, što Srbija u Paketu plus traži i pre potpisivanja Sporazuma. Posle današnjih razgovora Dinkić očekuje da ti fondovi budu i povećani: "Za nas je planirano negde oko 500 miliona evra. Ja mislim da je realno očekivati da oko 800 miliona evra u periodu od naredne tri godine Srbija dobije iz predpristupnih fondova koji bi podržali realizaciju Nacionalnog investicionog plana."

Sa sagovornicima u EU bilo je reči i o ukidanju viza za srpske građane za putovanje u zemlje Unije, a to će postati moguće kad Srbija postane kandidat za članstvo u evropskoj dvadesetpetorici.

Inače, kompletan uspeh Paketa plus, kao i samog Nacionalnog investicionog plana, zavisiće i od Pariskog kluba, koji bi trebalo da otpiše milijardu evra Srbiji, prema modelu kakav Vlada predlaže.

Srpski ministar finansija je evropskom komesaru za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani uručio i pismo predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice, u kojem Beograd nudi isporuku električne energije za srpsko stanovništvo na Kosovu kako bi se sprečila moguća humanitarna katastrofa ove zime.

Gauen: Napravite izbor

Ambasador Velike Britanije Dejvid Gauen kaže da puna saradnja s haškim sudom treba da pokaže rešenost Srbije da poštuje vladavinu prava, što je suština Evropske unije. Gauen je danas, otvarajući IX međunarodnu letnju školu za demokratiju "Nacionalizam i demokratija" rekao da lideri u Srbiji treba da izaberu između nacionalizma, koji vodi u izolaciju, i demokratije, koja može da održi viziju budućnosti.

Letnju školu organizuju Centar za studije o demokratiji pri Univerzitetu u Vestminsteru i Anglo-srpsko društvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.