Srbija može ostati bez Vojvodine

Izvor: B92, 26.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija može ostati bez Vojvodine"

Novi Sad -- Profesor Radivoj Stepanov kaže da Srbija može ostati i bez Vojvodine ako Beograd nastavi centralističku politiku.

"Pre ili kasnije, Vojvodina će učinkom takve beogradske politike postati država", rekao je profesor novosadskog Filozofskog fakulteta na tribini povodom godišnjice donošenja Ustava Srbije. On je ocenio da se Srbija i u slučaju Kosova i u slučaju Vojvodine branila od državnosti pokrajina tako što im je ukidala autonomije.

"Besprizornim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gaženjem po stečenim pravima autonomije Vojvodine i primitivnim podsmevanjem savremenim procesima regionalizacije i evropeizacije sadašnja vlast i desna srpska opozicija prisiljavaju autonomiju na državnost", kaže Stepanov.

On je ocenio da je novi Ustav Srbije samo radikalnija verzija prethodnog, Miloševićevog ustava, kada je reč o Vojvodini.

"Možda je ovo pravi trenutak da Vojvodina ozbiljno testira svoje građanske potencijale i građansku kulturu i tako, zbog sadašnjih i budućih generacija, dođe do povoljnijeg teritorijalnog statusa od onog koji ima", naveo je Stepanov.

Tribinu je organizovala nevladina organizacija Vojvođanski klub.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.