Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija može brže ka EU"

Brisel, Beograd -- Šefovi diplomatija Evropske unije ocenili su i da će "Srbija biti u stanju da ubrza svoje pripreme na putu ulaska u EU".

Najbitniji uslovi za nastavak tih priprema jesu reforme u pravosuđu i bezbednosti, jača borbe protiv korupcije i pospešivanje strukturalnih reformi u privredi. Evropski ministri su rekli da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja važnu etapu i podsetili na činjenicu da je uslov za potpisivanje Sporazuma puna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i celovita saradnja s Haškim sudom.

To je rečeno u sažetku rasprave o "Strategiji proširivanja" EU, koji je izrazila Evropska komisija, i u kojem se ističe da ceo zapadni Balkan treba da napreduje ka članstvu u Uniji.

Ministri EU su ukazali na nužnost da napredak regiona ka ugrađivanju u evropske strukture, utemeljen na procesu stabilizacije, mora postati nepovratan, ali su upozorili da će budući ključni izazovi biti izgradnja ustanova vlasti, vladavina zakona, reforma pravosuđa i državne uprave, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ljoveras: Želja EU iskrena

Šef Kancelarije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je danas da je Evropska unija iskrena u želji da Srbija što pre potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

Upitan da li se poruke iz Brisela od ponedeljka mogu tumačiti kao iskrena želja ili reparacija Srbiji za Kosovo, Ljoveras je rekao da je mišljenje zvaničnika EU iskreno i da ne treba "govoriti o cenama".

Šef Kancelarije EU je podsetio da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju povezano i sa ispunjenjem nekih uslova tokom određenog perioda.

"Potpisivanje SSP moguće 28. januara"

Šefica Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević najavila je danas da bi Srbija 28. januara 2008. godine mogla da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Ona je, na seminaru "Carinski zakon EU i izmene u carinskim propisima EU" održanom u Privrednoj komori Beograda, kazala da je Srbija već spremna za potpisivanje tog sporazuma, a da se sada čeka "zeleno svetlo EU".

"Do kraja 2008. godine verujem da Srbija može dobiti status kandidata za članstvo EU, a to će dati snagu državi da ubrza reforme u svim segmentima društva, kako bi do 2012. godine bili spremni da prihvatimo sve obaveze koje proizilaze iz članstva u EU", naglasila je Miščevićeva.

Prema njenim rečima, ukoliko Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bude potpisan krajem januara kada je prvo naredno zasedanje saveta ministra opštih poslova EU, Srbija bi već od aprila ili maja 2008. godine mogla da krene u liberalizaciju.

Miščevićeva je dodala i da priča o evropskoj integraciji ide paralelno sa rešavanjem budućeg statusa Kosova, naglasivši da Srbija jednostranu odluku o nezavisnosti nikada neće prihvatiti i da će reagovati na nju.

"Nema trgovine za brži ulazak u EU zarad Kosova - to nikada nije niko ponudio niti bi Srbija na tako nešto pristala", kazala je ona.

Miščevićeva je, govoreći o carinskim zakonima, kazala da su ti zakoni u Srbiji uskladjeni sa postojećom carinskom nomenklaturom u EU, a da je to bilo potrebno radi pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je naglasila da prilikom uskladjivanja nisu menjane carinske stope, već su se izmene odnosile na nomenklaturu koja sada podrazumeva osam cifata u tarifnoj liniji koja je potpuno u skladu sa pravilima EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.