Izvor: B92, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija - manjkava demokratija

London -- Gotovo 40 odsto svetskog stanovništva živi u autoritarnim režimima, dok svega 13 odsto uživa punu demokratiju.

To je pokazalo istraživanje "Indeks demokratije za 2007.", objavljeno na sajtu britanskog "Ekonomista". Na listi 167 zemalja Srbija je zauzela 55. mesto na celoj listi i svrstana je u kategoriju "manjkavih demokratija". Prva je Švedska kao gotovo savršena demokratija, a poslednja Severna Koreja, koja je u grupi od 55 zemalja sa autoritarnim režimom dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najniže ocene.

U istraživanju koje je sproveo "Ekonomist intelidžens junit" indeks demokratije (od jedan do 10) računat je na osnosvu pet kategorija: izbornog procesa, građanskih sloboda, funkcionisanja vlade, političke kulture i političkog učešća.

Od 28 zemalja koje uživaju "punu demokratiju", 17 ih je iz Evropske unije. Prve na listi, posle Švedske, jesu Island, Holandija, Norveška, Danska i Finska.

Jedina od bivših jugoslovenskih republika koja je svrstana u kategoriju "punih demokratija" jeste Slovenija, na 27. mestu.

Po indeksu demokratije Hrvatska je na 51, Crna Gora na 58, a Makedonija na 68. mestu, sve u kategoriji "manjkavih demokratija".

Najslabije je od bivših jugoslovenskih republika rangirana BIH koja je 87, u grupi zemalja s "hibridnim režimom".

U "manjkave demokratije" svrstane su i neke članice EU - Italija (34), Mađarska (37), Slovačka (41) i Poljska (46). Bugarska i Rumunija, koje se Uniji pridružuju 1. januara 2007, nalaze se na na 49, odnosno 50. mestu.

Poslednji deo liste odnosi se na "autoritarne rezime". Prva zemlja na tom popisu i 113. na celovitoj listi jeste Pakistan, a poslednje tri su Čad, Centralnoafrička Republika i Severna Koreja.

Od ukupno 167 posmatranih zemalja, 55 su "autoritarni režimi", 54 "manjkave demokratije", 30 su "hibridni režimi" a 28 "pune demokratije".

Regionalno posmatrano demokratija se najviše ukorenila u Severnoj Americi, dok je situacija najslabija u Africi južno od Sahare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.