Srbija korak bliže EU

Izvor: Blic, 29.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija korak bliže EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potpisao je juče u ime Vlade Srbije sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom i predsedavajućim Saveta ministara EU i ministrom spoljnih poslova Dimitrijem Rupelom.

- Samo jaka Srbija, koja se hrabro bori protiv svih nepravdi koje su joj učinjene, biće u stanju da se izbori za sopstvene interese. Ulazeći u Evropsku uniju, bićemo jači. Glas Srbije će se čuti. Srbija će biti poštovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - izjavio je juče potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić u Luksemburgu potpisujući sporazum sa EU.

Đelić pred sudom?

Kako „Blic" saznaje, lider DSS Vojislav Koštunica razmišlja i o podnošenju krivične prijave protiv Đelića zbog kršenja nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta. Portparol DSS Andreja Mladenović je takođe rekao da će Tadić odgovarati zbog takvog poteza jer je reč o kršenju Ustava.

On je rekao da to čini misleći na sve građane naše zemlje i sve naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji, istovremeno izrazivši uverenje da je Srbija sposobna i voljna da do kraja ove godine postane kandidat za članstvo u EU.

On je izrazio uverenje da će Srbija do kraja godine ispuniti i sve uslove za ukidanje viza.

- Srbija više nema vremena za gubljenje. Naši građani će 11. maja odlučiti o putu kojim će zemlja ići. Mi smo danas ovde jer smo čvrsto uvereni da će oni izabrati Evropu - ocenio je Đelić.

Izražavajući zadovoljstvo time što je Srbija potpisala prvi zvaničan ugovor sa Evropskom Unijom, predsednik Srbije Boris Tadić je juče u Luksemburgu rekao da će Srbija nastaviti da radi kako bi do kraja godine postala kandidat za članstvo u EU.

On je izrazio očekivanje da će i BiH uskoro potpisati SSP i da će ceo prostor Zapadnog Balkana biti integrisan.

- Ovaj sporazum je civilizacijski iskorak zato što je prostor Zapadnog Balkana dugo bio opterećen konfliktima i zločinima, a potpisivanjem SSP okreće se nova istorijska stranica - rekao je Tadić. On je rekao da je ovaj sporazum važan za ostvarenje integriteta naše zemlje i naglasio da je potpredsednik Đelić potpisao SSP na srpskom jeziku i ćirilicom „što govori da imamo svoje mesto u EU".

Koštunica: Poništićemo

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da predsednik republike Boris Tadić „svojim potpisom na Solaninom sporazumu neće obrukati Srbiju, već isključivo samoga sebe" i poručio da će ga nova vlada i Skupština odmah poništiti.

Uprkos odluci da Srbija i EU danas potpišu SSP, iz Holandije je stigla izjava da je Savet ministara EU doneo danas odluku i da SSP odmah po potpisivanju praktično automatski bude stavljen van snage sve do ispunjenja uslova pune saradnje s Haškim tribunalom. To je potvrdio portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs objasnivši da će „ratifikacija i primena sporazuma početi tek kada Savet bude odlučio da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haškim tribunalom". Predsedavajući Saveta ministara Dimitrij Rupel, međutim, rekao je da će odluku o implementaciji privremenog pratećeg sporazuma, koji se potpisuje zajedno uz SSP (a na osnovu kojeg se Srbiji pruža mogućnost da koristi skoro 90 odsto beneficija na osnovu SSP i pre nego što ga ratifikuju sve zemlje članice Unije) naknadno doneti procenu Savet ministara EU. Diplomatski izvori u Briselu navode da je u okviru EU napravljen kompromis s Holandijom i Belgijom, koje su uslovljavale potpisivanje SSP sa Srbijom punom saradnjom sa Haškim sudom.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je, međutim, izjavio da SSP stupa na snagu odmah, a da će njegova potpuna implementacija zavisiti od toga kako će se građani izjasniti na izborima 11. maja.

Zamoljen da objasni kako gleda na to što sporazum neće odmah biti i primenjen jer je za to naknadno potrebna ocena EU, srpski ministar je objasnio da je „najvažnije da će sporazum biti potpisan i da stupa na snagu".

- Puna primena tog sporazuma, što predstavlja sastavni deo naših evropskih integracija, u svakom slučaju će biti odlučena na izborima 11. maja - rekao je Jeremić.

Na pitanje kakvi su izgledi da Srbija ispuni uslove saradnje s Haškim sudom, na način kako to traži Holandija, Jeremić je odgovorio da su srpske vlasti i do sada u punoj meri sarađivale s tim sudom.

- Srbija će sve uslove ispuniti ukoliko se potvrdi sadašnja politika Vlade, a to je da, pored očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao vrhunskog nacionalnog interesa, bude nastavljena evropska integracija zemlje, za šta je saradnja s Haškim sudom jasan politički uslov - rekao je Jeremić.

Tu saradnju će Srbija nastaviti „i pored toga što nam se uopšte ne dopada ono što se tamo dešava", rekao je Jeremić i podsetio na oslobađanje od optužnice Ramuša Haradinaja.

Tanja Miščević, direktorka vladine kancelarije za evropske integracije, rekla je da ne vidi zašto je današnji potpis izazvao buru na domaćoj političkoj sceni jer će politička elita imati mogućnost da o sporazumu razgovara kada on uđe u proceduru ratifikacije.

- Sporazum će se svakako naći pred novim sazivom Skupštine. I Skupština će apsolutno moći da kaže da li je za ili je protiv ratifikacije. Ali, s druge strane, ukoliko ne dođe do ratifikacije u Skupštini, to će svakako imati uticaj i na drugu stranu jer kako ratifikovati nešto što sama država neće - kazala je ona.

Prema njenim rečima, sporazum znači stvaranje zone slobodne trgovine i Srbija će, u skladu s tim, moći da izvozi robu bez ikakvih ograničenja. S druge strane, carina će biti ukinuta samo za mali procenat proizvoda koji iz EU dolaze u našu zemlju. To će biti proizvodi koji nisu u velikoj upotrebi ili se ne proizvode ovde, pa pretnje po našu proizvodnju neće biti.

- Paralelno s proizvodima iz EU, jeftinijim a kvalitetnijim, naši proizvođači će dobiti obaveze da iste takve proizvode prave, jer će samo takvi moći da se nađu na tržištu. Zapravo, najveća korist od ovog sporazuma imaće potrošači - objasnila je Miščevićeva.

Reagovanja stranaka



Dušan Petrović
, zamenik predsednika DS i ministar pravde Srbije: Potpisivanje SSP otvoriće put ka ekonomskom i političkom jačanju Srbije i povećati njene izglede za očuvanje Kosova i Metohije. Sporazum je dobar za Srbiju i svakog građanina jer jača državu i njenu ekonomiju.



Andrija Mladenović
, portparol DSS: Sporazum mogu odmah da bace u koš jer će nova vlada i nova skupština poništiti Tadićev potpis. Mi poručujemo Borisu Tadiću da njegov potpis nije potpis Srbije, već da on stavlja Judin pečat svoje partijske koalicije na Solanin sporazum.



Rasim Ljajić
, funkcioner SDP i ministar za rad: Ovo je važna politička poruka Brisela da je Srbija dobrodošla u evropskoj porodici država i naroda. Potpisivanje SSP je ojačalo i pregovaračku poziciju Srbije u vezi s Kosovom i Metohijom. Ovo nam povećava šansu da se vratimo za pregovarački sto i svi se slažemo da samo jaka Srbija može da odbrani Kosovo i Metohiju.



Dragan Todorović,
potpredsednik SRS: Ukoliko predsednik Srbije Boris Tadić potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, novi parlament će pokrenuti postupak za njegovo razrešenje zbog kršenja Ustava i izdaje Srbije.



Čedomir Jovanović
, predsednik Liberalno demokratske partije: Vest o potpisivanju SSP je sjajna i predstavlja veliko ohrabrenje za evropske snage u Srbiji. Potpisivanje SSP je pomoć koja nam je bila potrebna i istovremeno potvrda stava, da Evropa razume Srbiju čak i u situacijama kad političari i lideri naše vlasti to ne zaslužuju.

Ivica Dačić, lider SPS: Sporazum sa EU je politički sporazum. Kada se još jednom potvrdi volja naroda i oformi nova vlada ona će poništiti sve sporazume i razgovaraće sa Evropskom unijom, ali samo ravnopravno.

Kako se stiglo do sporazuma

28. april

13.00 - zasedanje direktora Ministarstava spoljnih poslova EU

15.00 - prvi sastanak naše delegacije sa predstavnicima EU, Havijerom Solanom, Dimitrijem Rupelom i Olijem Renom

19.00 - sastanak Solane, Rupela i Rena

21.00 - drugi sastanak naše delegacije sa Solanom, Rupelom i Renom (trajao do 3 časa iza ponoći)

29. april

10.00 - zasedanje Saveta šefova diplomatije dvadesetšestorice EU

16.00 - potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potpisao SSP sa EU

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija potpisuje SSP

Izvor: TV Avala, 29.Apr.2008

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić u 16 časova u Luksemburgu potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.