Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija (jedva) obnovila državnost

Beograd -- Posle 88 godina Srbija je, na ivici skupštinskog kvoruma, obnovila državnost konstatujući preuzimanje subjektiviteta SCG.

Skupština Srbije, iz drugog pokušaja, posle dva i po sata rasprave i na ivici kvoruma, uspela je da konstatuje da je Srbija sledbenik Srbije i Crne Gore i da je nasledila njen međunarodno-pravni subjektivitet i međunarodna dokumenta. Sa zgrade Parlamenta skinuta je plavo-belo-crvena zastava SCG, koju je u prisustvu novinara i nekoliko poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke G17 plus skinuo skupštinski domar.

Činom skidanja zastave i vanrednom sednicom Skupštine Srbije, na kojoj je s tesnih 126 glasova poslanika vladajuće koalcije i Socijalističke partije Srbije konstatovano da je Srbija sledbenik SCG, jedino je bila srećna stranka G17 plus. Miloljub Albijanić, šef Poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije, prvo je sa govornice, a zatim i pred novinarima, pošto je prisistvovao skidanju zastave, građanima čestitao rečima: "Živela nezavisna država Srbija."

"Danas je građanima Srbije potrebno čestitati nezavisnu državu Srbiju, i to na najbolji mogući način, kao što sam to radio za skupštinskom govornicom, dakle, živela nezavisna država Srbija. Ovo nije dan za tugu, ovo je dan u kom građani Srbije s ponosom mogu da kažu da imaju svoju državu Srbiju", kaže Albijanić.

Za drugu vladajuću stranku, Demokratsku stranku Srbije, današnji dan nema posebnu težinu. Miloš Aligrudić je pojasnio da je sadašnja država u stvari Srbija i Crna Gora bez jednog dela teritorije i da zato nema potrebe proglašavati nezavisnost, niti je to neko traži, pošto međunarodne institucije sa Srbijom automatski nastavljaju komunikaciju. "Država Srbija nije danas stekla nikakav državno-pravni subjektivitet, niti je stekla samostalnost ili bilo šta od toga. Država Srbija je jednostavno samo nasledila, mada to nije dobra reč, na sebe preuzela, ona ovlašćenja koja je cela zajednica imala do ovog trenutka i to je sve. Mi se posmatramo kao potpun sledbenik onog što je do sada postojalo, dakle nikakvi specijalni akti za to nisu postojali", kaže on.

Tomislav Nikolić, šef radikala, koji su danas u Skupštini bili najtužniji, kaže da je Srbija još SCG zato što nema svoju državu, svoj Ustav i nije pripremljena da bude samostalna. "Sve ovo što se danas radi meni zaista liči na sahranu, ja sam iz kurtoazije toj sahrani prisustvovao, ali sada, kada rodbina želi da deli ono što je ostalo, mene taj čin dalje više ne interesuje. Mi nismo prisustvovali glasanju, a i čemu da glasamo, čemu da budemo za ili protiv? To je manevar firme G17 plus, da ima čemu danas da se veseli, i vlade Vojislava Koštunice, da sebi produži mandat", kaže on.

Odluka je usvojena iz drugog puta, zbog problema s kvorumom, pošto su salu napustili radikali, dok demokrate, koje su prisustvovale sednici, nisu htele da ubace svoje poslaničke kartice.

Parlament je obavezao Vladu i sve državne organe da u roku od 45 dana preduzmu sve mere na preuzimanju nadležnosti sa nivoa SCG i za rešavanje spornih pitanja s Crnom Gorom. Skupština je u odluci zaključila da su institucije Srbije izgrađene na nivou koji omogućava ubrzan ulazak u punopravno članstvo svih međunarodnih tela i organizacija, pre svih proces stabilizacije i pridruženja Evropskoj uniji.

Drašković: Ja sam ministar inostranih poslova Srbije

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je sinoć u Utisku nedelje da je njegov mandat ministra spoljnih poslova SCG istekao ceremonijom proglašnja nezavisnosti u Skupštini Crne Gore, tako da on sada obavlja funkciju šefa diplomatije Srbije. "Ja sam bio ministar spoljnih poslova Srbije i do sada jer to je samo formalno bilo Ministarstvo inostranih poslova Srbije i Crne Gore, pošto je Crna Gora Ustavnom poveljom dobila svoje Ministarstvo spoljnih poslova", rekao je Drašković.

Drašković je, međutim, istakao da bi diplomate dve nove države i u budućnosti, kao i do sada, trebalo da zastupaju interese i Srbije i Crne Gore. Prema njegovim rečima, Ratko Mladić je najveći problem diplomatije Srbije jer od njega zavisi sve, uključujući status Kosova.

Petrović: Neprihvatljivo

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Dušan Petrović ocenio je kao neprihvatljivu odluku o preuzimanju nadležnosti državne zajednice jer ona ne obavezuje Vladu Srbije da Parlamentu predloži odgovarajuće zakone. "Vrlo bitna stvar koja se odnosi na pitanja odbrane i spoljnih poslova ne može da dobije podršku DS-a jer predlog ne sadrži nalog Vladi da predloži Parlamentu zakone u roku od 45 dana, već da donese određena akte do donošenja zakona, što je neprihvatljivo", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, oblasti spoljnih poslova i odbrane morale bi biti regulisane zakonom. "Oni koji bi vodili te državne organe mogu normalno funkcionisati samo kada dođe do izmena zakona o ministarstvima i o Vladi i kada ministri dobiju podršku u Parlamentu", rekao je Petrović.

Dimitrijević: Paziti na dokumenta

Vojin Dimitrijević iz Beogradskog centra za ljudska prava strahuje da bi u prenošenju nadležnosti mogli da potonu neka dobra dokumenta usvojena na nivou državne zajednice, poput male Povelje o ljudskim i manjinskim pravima, koju bi mogao da proguta važeći Miloševićev Ustav.

"Po Ustavu Srbije, to što je pokušano 1999, vlast može da ukine sva prava, čak i ona koja mi, prema međunardonim ugovorima, ne smemo nikada da ukinemo, kao što su pravo na život, fer-suđenje, zabrana retroaktivnosti. Umesto da se tome pristupi i vidi šta treba očuvati i preneti na Srbiju, najvažnije ispada dizanje i spuštanje zastave, ali i to nekako ne može zato što ne može da se izusti, pošto rezultati crnogorskog referenduma još nisu priznati", kaže Dimitrijević.

Nova predsednica Odbora za evropske integracije

Poslanik G17 plus u Skupštini Srbije, Suzana Grubješić danas je izabrana za novu predsednicu Odbora za evropske integracije, umesto Ksenije Milivojević koja je nedavno podnela ostavku na sve funkcije u parlamentu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.