Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je na dobrom putu ka EU

Srbija je na dobrom putu ka EU

Iako je Srbija postigla veliki napredak u poslednjih godinu dana, Evropska komisija ukazuje na to da su i dalje ostali nerešeni problemi nezavisnosti sudstva, civilne kontrole vojske, kao i nekoliko nejasnoća u novom Ustavu. Nadam se da će ova vlada, kao i svaka buduća vlada u Srbiji, nastaviti da rešava ta pitanja, kaže za 'Blic' Majkl Li, generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.

On ističe da je Komisija posebno zabrinuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog dva velika problema koja Srbija mora da reši, a to su saradnja sa Haškim tribunalom i konstruktivniji stav u rešavanju budućeg statusa Kosova. Da li reizbor sudija koji predviđa novi Ustav dovodi u pitanje nezavisnost sudstva?

- EK pozdravlja donošenje novog Ustava u Srbiji. Ukoliko je reizbor sudija samo proceduralni korak u koji nije uključen bilo kakav oblik političkog uticaja, onda je to prihvatljivo za EU. Međutim, zabrinulo bi nas ukoliko se u praksi pokaže da postoji bilo kakav uticaj na sudstvo koji dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

EK zabrinjava to što u novom Ustavu postoje nejasnoće u odnosu domaćeg i međunarodnog prava.

- Zanima nas kako će to funkcionisati u praksi, ali ako Srbija želi da nastavi put ka EU, nije dobro da domaći zakoni budu suprotstavljeni evropskim standardima. Ukoliko se to dogodi, u dogledno vreme biće neophodni amandmani koji će taj odnos precizirati. Po novom Ustavu, mandati poslanika pripadaju političkim strankama.

- Posebno nas zabrinjava ta stavka. Takvo rešenje je veoma neobično, a koliko sam razumeo, poslanici po novom Ustavu mogu da biraju da li će se odreći mandata u ime stranke. To je dato kao mogućnost, ali je pitanje koliki će pritisak biti na poslanike i hoće li oni biti odgovorni glasačima ili će to biti u nadležnosti političke partije. Videćemo kako će se stvari odvijati. Nadamo se da će u praksi stvari biti u skladu sa evropskim standardima. Da li Vlada adekvatno reaguje na govor mržnje kojeg ima i za skupštinskom govornicom?

- Veoma nas zabrinjava ta pojava, posebno među vodećim političarima. Zbog toga želimo da Vlada jasno pokaže da je takav način ponašanja neprihvatljiv. Jedna od osnovnih kritika odnosi se na nedovoljnu parlamentarnu kontrolu vojske. Da li se to posebno odnosi na nedostatak kontrole vojnih tajnih službi?

- Put ka EU podrazumeva punu kontrolu nad vojskom, što obavezno uključuje i kontrolu vojnih tajnih službi. Upravo novi Ustav Srbije predstavlja korak napred, jer predviđa takvu kontrolu. Da li je nedovoljna kontrola vojske jedan od glavnih razloga što Ratko Mladić još nije uhapšen?

- Teško je reći koji su razlozi za tako nešto. Sigurno je da su uključeni mnogi aspekti, poput potrebne političke volje, pa sve do tehničkog kapaciteta organa vlasti da uhapse Mladića. Prema proceni EK, nove članice će biti primljene u EU tek na srednji ili duži rok. Znači li to da su balkanske zemlje stavljene na čekanje na neodređen period?

- Budućnost Srbije i zemalja regiona je u EU. Vaša evropska budućnost nije stavljena na čekanje na bilo koji način. Međutim, jasno je da priprema za članstvo iziskuje vreme. Takvo iskustvo imale su sve zemlje koje su postale članice. Ipak, i EU mora da razmotri i sopstveni kapacitet da bi primila nove članice.

Ivana Cvetković O olakšicama

Danas počinju pregovori o viznim olakšicama za pojedine kategorije građana. Šta Srbija može da učini kako bi ubedila članice EU da se lista kategorija građana proširi?

- Važno je što pregovori počinju i što će studenti i biznismeni lakše dobijati vize. Da bismo otišli korak dalje, potrebno je da Srbija dostigne napredak u brojnim oblastima, poput upravljanja granicama i uvođenja sigurnih putnih dokumenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.