Izvor: B92, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija između izbora, put u transatlantske institucije"

Vašington -- Decembarski parlamentarni izbori pokazaće u kom pravcu ide Srbija i najverovatnije doneti pobedu demokratskih snaga, ocenila je većina učesnika okruglog stola "Srbija između izbora, put u transatlantske institucije", koji je, u organizaciji "Glasa Amerike", u četvrtak održan u Vašingtonu. Direktor balkanske inicijative Instituta za izveštavanje o ratu i miru iz Vašingtona Danijel Server predviđa pobedu demokratskih snaga na izborima, uz ocenu da je osnovno pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije "brzina reformi". On je ocenio da je Srbija propustila dve velike šanse za brže reforme "kada je bilo mnogo energije", a to su period posle smene Slobodana Miloševića i ubistva premijera Zorana Đinđića. Server se založio da saradnja SAD i EU na Balkanu bude u funkciji rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije i kompletiranja reformi Vojske Srbije i Crne Gore. On je dodao da "Zapad nikada ne bi prihvatio Vladu u čiji sastav bi ušli radikali".

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da su lideri DOS bili jedinstveni na zadatku slamanja režima Slobodana Miloševića, "ali nisu bili sposobni da postignu konsenzus o pravcu budućeg razvoja Srbije, da se dogovore o načinu rešavanja fundamentalnih pitanja budućnosti, kao što je pitanje odnosa s Crnom Gorom i pitanje Kosova i Metohije".

Istraživač Centra za strategijske i međunarodne studije Janoš Bugajski je, insistirajući na tezi da "tri kvazidržave, Srbija, Crna Gora i Kosovo i Metohija, treba mirno da se razdruže i dodao da će EU i NATO nastojati da reše konačan status sve tri države pre ulaska svake od njih u evroatlantske institucije. On je precizirao da će "mirno razdvajanje od Crne Gore i Kosova pomoći Srbiji da nađe svoj identitet, a doprineće i stabilnosti u regionu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.