Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i diplomatija

Beograd -- Šest meseci od kako je postala samostalna država, Srbija još nije popunila sva ambasadorska mesta, a verovatno i neće pre izbora.

Ambasade u Londonu i Rimu će, po svemu sudeći, šefove misija dobiti tek posle izbora u Srbiji. Malo je verovatno i da će pre formiranja nove vlade Srbija poslati ambasadora u Crnu Goru , a bez ambasadora i dalje će funkcionisati i ambasade Srbije u Albaniji, Sloveniji, Poljskoj, Danskoj, Finskoj, Argentini, Mjanmaru i Iranu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Od 1. jula, kada su formalno opozvani kadrovi iz Crne Gore, ostala su upražnjena ambasadorska mesta u 13 zemalja i međunarodnih misija.

Veoma brzo Beograd je poslao ambasadore u Misiju pri UN u Njujorku - Pavla Jevremovića i bečko sedište OEBS - Miru Beham.

Kao prvi ambasador Srbije u Ruskoj federaciji, u Moskvu uskoro putuje dugogodišnji diplomata Stanimir Vukićević. Osim novog ambasadora u Rusiji, agremane su od zemalja domaćina u međuvremenu dobili i novi ambasadori Srbije u Belgiji, Kanadi, Španiji i Slovačkoj.

Novi ambasador u Belgiji biće doskorašnji direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Fatić.

U Španiju treba da putuje doskorašnja šefica Kancelarije za pridruživanje EU Jela Baćović, a u Kanadu savetnik predsednika Srbije i bivši ambasador SCG u Grčkoj Dušan Bataković. Za ambasadora u Slovačkoj imenovan je premijerov savetnik Danko Prokić.

Pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Duško Lopandić je, kako se saznaje, predložen za ambasadora u Portugaliji, gde bi trebalo da zameni Dušana Kovaćevića, koji je podneo ostavku.

Kandidate za ambasadore predlaže ministar spoljnih poslova, imenuje ih vlada, a ukaz o postavljanju poptpisuje predsednik Republike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.