Srbija i Jermenija za bolju ekonomsku saradnju

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Jermenija za bolju ekonomsku saradnju

Predsednici Srbije i Jermenije Boris Tadić i Serž Sargsjan saglasili su se danas da dva naroda imaju viševekovnu tradiciju saradnje i da bi u budućnosti politička saradnja dve države trebalo da bude krunisana intenzivnijom ekonomskom i kulturnom saradnjom.

Tadić je, posle sastanka sa Sargsjanom, koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekao da u narednom periodu dve države treba da potpišu niz ekonomskih sporazuma, kako bi privredna saradnja dosegla veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << visok nivo političke saradnje.

Budući da se obe države nalaze u regionima koji su imali turbulentnu prošlost, Tadić i Sargsjan saglasili su se da sve regionalne probleme treba rešavati isključivo pregovorima i mirnim putem.

"Čuvanje mira i stabilnosti je važno za naše građane i regione u kojima se nalazimo i koji su vekovima bili pogođeni razaranjima i etničkim čišćenjima i to mora da se promeni", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da visoko ceni činjenicu da Jermenija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se

sa jermenskim kolegom slaže u oceni da sve sukobe, kako na Kavkazu, tako i na Balkanu, treba rešavati isključivo mirnim putem i pregovorima.

"Pitanju Kosova i Metohije i Nagorno Karabaha Srbija pristupa načelnim stavom da do rešenja treba doći pregovorima, bez nametanja spolja i mirnim putem", kazao je Tadić.

Predsednik Jermenije je konstatovao da politička i ekonomska saradnja dveju država imaju još mnogo potencijala za razvoj.

"Uočili smo da i dalje možemo da unapređujemo našu saradnju, pogotovo trgovinsku saradnju i saradnju u oblasti turizma, saobraćaja i energetike. Današnji sporazumi omogućuju da se naša saradnja dalje unapređuje.Vekovima sarađujemo sa Srbijom, ali današnjim sporazumima ona dobija nove kvalitete", rekao je Sargsjan, kojem je ovo prva zvanična poseta Srbiji.

Dvojica predsednika složila su se i da dve države treba da nastave tradicionalno dobru kulturnu saradnju, budući da su Jermeni ostavili dubok trag u srpskoj kulturi.

"Jermenija i jermenski narod su zemlja i nacija visoke kulture, jedna od kultura koje su domet i cilj za druge kulture, Jermeni su veliki narod čija je uloga u istoriji izuzetna i mi tu ulogu visoko cenimo. Jermeni su dali ogroman doprinos razvoju srpske kulture", konstatovao je Tadić.

Protest hiljada u Jermeniji

Ruska baza u Jermeniji do 2044. godine

Sporazum Turske i Jermenije

Predstavnici dveju država danas su potpisali tri bilateralna sporazuma.

Ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić i Edvard Nalbandijan potpisali su Sporazum o ukidanju viza za službene i diplomatske pasoše, Sporazum o vazdušnom saobraćaju potpisali su ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i direktor Sektora za civilno vazduhoplovstvo Jermenije Artjan Mofsesjan, a Program saradnje u oblasti kulture za period od 2011. do 2013. potpisali su ministri kulture Predrag Marković i Hasmik Pogosjan.

Jermenskog predsednika danas će primiti i predsednica Narodne skupštine Slavica Djukić Dejanović.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.