Srbija i Crna Gora  - saradnja na putu ka Evropi

Izvor: Politika, Tanjug, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Crna Gora - saradnja na putu ka Evropi

Premijeri Mirko Cvetković i Filip Vujanović razgovarali o ekonomskoj saradnji i evropskim integracijama

Premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenili su juče da, iako ne postoji saglasnost dve države u vezi sa pitanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Beograd i Podgorica treba da prodube i prošire saradnju u oblasti ekonomije i evropskih integracija.

Premijer Cvetković ocenio je da će razgovor sa crnogorskim predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vujanovićem doprineti jačanju bilateralnih odnosa, kao i da je susret pokazao da postoji veliki interes za regionalnu saradnju. „Konstatovali smo da iako nema saglasnosti oko jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova moramo imati pragmatičan pristup i otvoriti teme od značaja za dve zemlje”, rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle sastanka sa Vujanovićem.

On je naglasio da su dve teme bile okosnica jučerašnjih razgovora – ekonomska saradnja i evropske integracije, kao i da je ocenjeno da su evropske integracije najviši cilj vlada Srbije i Crne Gore i da će dve zemlje „jedna drugoj pomagati na tom putu”.

Cvetković je rekao da je naglašeno da postoji intenzivna ekonomska saradnja, ali da je treba produbiti kroz zajedničke infrastrukturne projekte. „Dogovorili smo se da krenemo u izradu studije koja će pokazati opravdanost rekonstrukcije pruge Beograd–Bar, nakon čega ćemo krenuti u obezbeđivanje sredstava i početak radova”, rekao je Cvetković i dodao da je na sastanku bilo reči i o izgradnji autoputa ka Crnogorskom primorju.

On je podsetio da je, kada je reč o privrednoj saradnji dve zemlje, Crna Gora za Srbiju značajno tržište, četvrto po obimu izvezene robe, dok je za Crnu Goru Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner.

Premijer je istakao da je bilo reči i o sporazumima koje su dve zemlje do sada potpisale, kao i da je naglašen značaj rada na daljem usaglašavanju sporazuma na dvojnom državljanstvu.

Predsednik Vujanović ocenio je da Beograd i Podgorica treba da prodube i prošire saradnju u oblasti ekonomije i evropskih integracija.

On je na konferenciji za novinare rekao da je sa premijerom Cvetkovićem razgovarao o viznoj liberalizaciji za putovanja građana dve zemlje u EU, izrazivši očekivanje da će se to uskoro dogoditi. „Razgovarali smo o evropskim integracijama i iskazali očekivanje da nam EU izađe u susret i omogući našim građanima da što pre bez viza putuju u Evropu. Želim Srbiji da što pre prevaziđe prepreke koje su blokirale proces pristupanja Uniji, jer je za region jako važno da Srbija intenzivno i dinamično nastavi proces evropskih integracija”, istakao je Vujanović.

On je naveo i da je siguran da Srbija čini sve što je u njenoj moći da preostalu dvojicu haških optuženika pronađe i isporuči Hagu.

Predsednik Crne Gore je kazao da postoji potencijal za saradnju u svim ekonomskim sferama i da je potrebno učiniti sve da se poboljša život građana Srbije i Crne Gore.

Vujanović se osvrnuo i na pitanje dvostrukog državljanstva rekavši da je sa premijerom Cvetkovićem konstatovao da, iako postoji koncepcijski različit pristup, „treba da se nađe prostor, da se uz poštovanje dva zakona i bez potrebe njihove izmene, zaključi sporazum o dvostrukom državljanstvu”. „To je proces od velikog značaja i za građane Crne Gore i za građane Srbije”, zaključio je Vujanović.

Tanjug

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.