Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija glasa za novi ustav

Srbija glasa za novi ustav

Građani Srbije izjasniće se danas i sutra na referendumu o novom tekstu ustava, usvojenom nedavno u Skupštini. Da bi Srbija dobila novi najviši pravni akt, neophodno je da za potvrđivanje ustava glasa makar jedan birač više od polovine ukupnog broja upisanih u biračke spiskove. To znači da bi reč 'da' na glasačkom listiću trebalo da zaokruži najmanje 3.319.693 birača.

Da je Srbija blizu izglasavanja novog ustava, potvrđuju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kvote koje je juče ponudila sportska kladionica 'Lavovi'. Naime, ako se kladite da će ustav biti potvrđen na referendumu, kvota je svega 1,05 - što znači da biste na 100 uloženih dinara mogli da dobijete 105. Kvota za one koji su uvereni da neće biti dovoljno glasova za potvrdu ustava je izuzetno visoka - 6,00 (na 100 uloženih dobija se 600 dinara).

Zanimljiva je i kladioničarska procena izlaznosti na referendum. Očekuje se izlaznost u rasponu od 51,5 do 61,5 odsto (kvota je 2,00 za izlaznost 51,5 - 56,5, kao i za izlaznost 56,5 - 61,5). Za izlaznost manju od 51,5 odsto kvota je 4,00 (na 100 uloženih dinara dobitak je 400 dinara), kao i za izlaznost veću od 61,5 odsto.

Ukupan broj birača koji će glasati na 8.385 glasačkih mesta, prema saopštenju Republičke izborne komisije, jeste 6.639.385.

Glasačka mesta biće otvorena danas i sutra od 7 do 20 sati.

Građani će se na referendumu zaokruživanjem reči 'da' ili 'ne' izjasniti o sledećem pitanju: 'Da li ste za potvrđivanje novog ustava Republike Srbije'.

Na referendumu će moći da glasa i više od 18.000 državljana Srbije u inostranstvu, na 40 biračkih mesta u 24 države.

Glasaće se i na Kosovu, na 265 biračkih mesta, na kojima će moći da se izjasni više od 101.000 građana. Prema odluci RIK, glasanje će biti organizovano tamo gde glasačima i članovima biračkih odbora može da se garantuje bezbednost. RIK je taj broj utvrdio na osnovu biračkih spiskova koji su u Pokrajini važili i na poslednjim predsedničkim izborima 2004. Glasaće i 1.146 birača raseljenih sa Kosmeta, koji žive u Crnoj Gori. Njima je omogućeno da glasaju u opštini Zubin potok, a biće im obezbeđen i prevoz.

Predsednik referendumskog štaba za Kosovski okrug Siniša Marković za 'Blic' kaže da su birački spiskovi za centralni deo Kosmeta neregularni.

- Primera radi, u Sušici, nadomak Gračanice, upisan je 101 član porodice Krasnići iako tamo živi svega osam članova te porodice. Slično je i u Lebanu, severno od Prištine, u naselju Devet Jugovića, u kome po biračkom spisku živi 124 Srba iako je ostalo svega trideset osmoro, od kojih je šestoro dece - kaže Marković.

Ti propusti, kako tvrdi Marković, učinjeni su jer su birački spiskovi urađeni pre 20 godina i donekle ažurirani na osnovu evidencije MUP Srbije o izdatim ličnim kartama.

Republička izborna komisija saopštila je da svi ovlašćeni posmatrači, domaći i strani, mogu u potpunosti da, zajedno sa članovima glasačkih odbora, kontrolišu čuvanje glasačkog materijala na biračkim mestima u noći između 28. i 29. oktobra, a ceo proces pratiće i Centar za slobodne izbore i demokratiju.

Ako referendum ne uspe, novi referendum o istom pitanju ne može biti ponovo raspisan u roku kraćem od šest meseci. Zato je, u slučaju takvog ishoda, verovatnije da bi bili raspisani izbori za ustavotvornu skupštinu, koja bi imala samo jedan zadatak - da donese novi ustav.

Konačne rezultate referenduma RIK je dužan da saopšti najkasnije do četvrtka, 2. novembra, u 20 sati.

N. Z. - M. K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.