Srbija dostavlja podatke o Purdi

Izvor: B92, Tanjug, 12.Jan.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dostavlja podatke o Purdi

Zagreb -- Srbija dostavlja Hrvatskoj podatke o slučaju Purda, Hrvatska pokreće nove postupke za osuđene u odsustvu, dogovor je dva ministarstva pravde.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i njen hrvatski kolega Dražen Bošnjaković razgovarali su u Zagrebu o optuženima i osuđenima za ratne zločine.

Dogovoreno je da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dostavi hrvatskom pravosuđu kopiju predmeta Tihomira Purde na razmatranje.

Ministarka pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Snežana Malović kaže da je postignut dogovor da se u Hrvatskoj inicira ponovno pokretanje postupaka protiv srpskih državljana koji su osuđeni u odsustvu.

Prema dogovoru, Srbija u roku od sedam dana Hrvatskoj treba da dostavi podatke o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima vođen postupak, doneta presuda ili se vodi istraga za ratni zločina.

Što se tiče hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše Jugoslavije vođen postupak zbog krivičnih dela oružane pobune, biće pokrenuta inicijativa za dopunu Zakona o amnestiji Srbije iz 2001. godine.

Sa druge strane Srbija je dobila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska.

"Napomenula bih da je hrvatska strana nadležnim organima Srbije ustupila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska. Ažuriranje spiskova je neophodno kako se u budućnosti ne bismo suočavali sa istom situacijom i kako bismo gradjanima osigurali pravnu sigurnost", istakla je ministarka Malović.

Jedna od tema razgovora je bio je slucaj Tihomira Purde, hrvatskog državljanina osumnjičenog za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine, koji je prošle nedelje uhapšen u Bosni i Hercegovini.

Ona je kazala da je dogovoreno da kopija spisa tog predmeta bude dostavljena na razmatranje hrvatskom parvosudju.

Tužilaštvo za ratne zločine će, prilikom dostavljanja kopija predmeta Tihomira Purde insistirati da budu procesuirana i još dvojica osumnjičenih za ratni zločin u Borovom Naselju, kod Vukovara, saopštilo je to tužilaštvo.

Pored Purde, za ratni taj zločin terete se i Petar Janjić i Danko Maslov.

Prema rečima ministarke Malović, saradnja Srbije i Hrvatske, koja je na zavidnom nivou i u narednom periodu biće nastavljena i "mi ćemo graditi dobrosusedske odnose, jer nas samo takva politika može zajedno povesti ka članstvu u EU, pod čijim krovom ćemo živeti kao dobri susedi i dobri prijatelji".

"Nakon sukoba 90-ih, našim narodima je potrebno pomirenje i u tom kontekstu nužno je da sve probleme na koje nailazimo, a koji su produkt te mračne prošlosti, rešavamo u dogovoru zarad naše zajedničke budućnosti", naglasila je Malovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.