Izvor: B92, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila novi ustav

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije na svečanoj sednici proglasili Ustav Srbije. Vlada usvojila Predlog ustavnog zakona. Samo RTS snimao.

U Domu Skupštine Srbije aklamacijom 240 prisutnih poslanika proglašen je novi ustav, čemu su prisustvovali političari, diplomate, ali i estradne zvezde. Međutim, nijednoj novinarskoj ekipi osim RTS-a nije dozvoljeno snimanje. Radikali su došli u majicama s likom haškog optuženika Vojislava Šešelja, a ispred Doma okupilo se nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stotina građana, koji su pozdravili usvajanje novog ustava.

Predsednik parlamenta Predrag Marković podsetio je da je parlament na prvoj posebnoj sednici 30. septembra usvojio predlog ustava i da su ga potvrdili građani na referendumu 28. i 29. oktobra, sa 3 miliona i 521.724 glasa 'za', što je više od 50 odsto od ukupnog broja birača.

"Stekli su se svi ustavom i zakonom utvrđeni uslovi, pa Narodna skušptina Republike Srbije proglašava Ustav Republike Srbije", kazao je on.

Proglašenju Ustava, između ostalih, prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Srbije Vojislav Koštunica, patrijarh Pavle, predstavnici verskih zajednica, kao i čelnici Generalštaba Vojske Srbije i Bezbednosne agencije, ali i estradne zvezde.

"Istorija"

I predsednik Tadić i premijer Koštunica slažu se da je ovo istorijski dan za Srbiju. "Smatram da je pre svega ovo jedan izuzetno važan dan i proglašenje Ustava je za Srbiju posebno važno zato što trasiramo jedan novi politički put. To je put ka Evropskoj uniji", kazao je Boris Tadić.

Premijer Vojislav Koštunica istakao je da je ustav posledica širokog političkog konsenzusa: "Ovo je danas zaista svečani čin, ali ne samo svečani čin, već i istorijski", rakeo je on.

"Ne mogu a da ne podsetim na činjenicu da Srbija posle 103 godine dobija ustav kao samostalna država, da dobija jedan dobar, demokratski ustav, da je do njega došla ne brzo, ali temeljno, jednim najširim političkim konsenzusom", rekao je Koštunica.

Sednica na kojoj je usvojen najviši pravni akt prva je sednica parlamenta Srbije održana u zgradi na Trgu Nikole Pašića. Posle proglašenja Ustava, hor je otpevao himnu Srbije "Bože, pravde".

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je za sutra u 14 sati nastavak Druge posebne sednice Skupštine Srbije, na kojoj će se razmatrati predlog ustavnog zakona za sprovođenje novog ustava Srbije, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

Majice, Lepa Brena i Cune... ali ne i novinari

Uobičajen izgled u odelima i kravatama remetili su poslanici Srpske radikalne stranke, koji su bili u belim majicama sa likom Vojislava Šešelja.

Međutim, za to je imao objašnjenje zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić : "Ovo je bio naš svojevrsni protest, ali i naš znak koliko smo uz Vojislava Šešelja i koliko je on svojom porukom doprineo da ustav bude usvojen." On ne smatra da su radikali noseći majice narušili svečanu atmosferu koja je vladala u Skupštini.

Slavlje se iz sale ubrzo preselilo u hol Doma skupštine, gde je održan koktel. Njemu su, osim visokih zvanica, prisustvovale i estradne zvezde, poput Lepe Brene, Slobodana Živojinovića i Predraga Gojkovića Cuneta.

Za razliku od njih, novinarima, tačnije snimateljima, nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ni protokolarnom delu sednice.

Zbog toga su se novinarima izvinili čelnici opozicionih partija, dok je predsednik Srbije Boris Tadić oštro protestovao kod pres službe, nakon čega je novinarima omogućeno da uzimaju izjave.

I Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog zabrane praćenja proglašenje Ustava. U saopštenju, UNS je zatražio da predsednik parlamenta Predrag Marković "objasni javnosti ko je doneo odluku da samo Radiodifuznoj ustanovi Srbije bude dozvoljeno ekskluzivno pravo da prati proglašenje Ustava, a da akreditovani novinari i snimatelji ostanu van skupštinske sale".

Dok je u Skupštini trajalo proglašenje Ustava, ispred zgrade parlamenta okupilo se nekoliko stotina građana. Poziv građanima da se okupe ispred parlamenta, podsetimo, uputila je Demokratska stranka Srbije.

Međutim, sada portparol te stranke Andreja Mladenović tvrdi da su razlozi za okupljanje drugačiji: "Samoinicijativno, poziv je usledio članstvu i simpatizerima, to je to. Ovde vidim ljude koji nisu članovi i simpatizeri samo DSS-a, ima ih iz nekih drugih stranaka takođe."

Građani su na platou ostali sve dok i poslednji zvaničnik nije izašao iz parlamenta i sa ovacijama i povicima "Vojo, Vojo" dočekali premijera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.