Srbija da traži realno

Izvor: Blic, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija da traži realno

Na sutrašnjem sastanku Beograda i Prištine u Beču, glavna tema biće budući status pokrajine. Iako se najavljivalo da će specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari sa delegacijama proći još jednom ceo dokument, tehnički deo dokumenta kojim se predlažu rešenja za unutrašnju organizaciju Kosova može se smatrati konačnim.

U Beču i Koštunica

Beogradski pregovarački tim sutra će u Beču biti u najjačem sastavu, predvođen predsednikom Srbije Borisom Tadićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << premijerom Vojislavom Koštunicom i šefom diplomatije Vukom Draškovićem, odlučeno je na jučerašnjem sastanku tima. U sastavu tima je i kompletna delegacija koja je učestvovala u poslednjoj rundi razgovora. Nezvanično, „Blic" saznaje da će beogradski tim zatražiti nastavak pregovora kojim bi se došlo do kompromisa. Beograd jedino nije spreman, zaključeno je na sastanku, da u konačnom rešenju bude menjanja granica Srbije. Izmenjeni predlog Ahtisarija tim je ocenio kao „lošiji od prethodnog". Doneta je i odluka o daljoj živoj diplomatskoj aktivnosti Beograda.

Marti Ahtisari je najavio da će u konačnom predlogu rešenja navesti i koji status predlaže za Kosovo. Kako je „Blic" ranije pisao, Ahtisari je najbliži odluci da to bude nadgledana nezavisnost. Međutim, sve je manje izvesno da će on sutra sa preciziranim rešenjem statusa i izaći pred delegacije, ali će saslušati predloge Beograda i Prištine. Ahtisari će, potom, kada bude prosleđivao svoj finalni predlog generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, predložiti precizno rešenje statusa.

Danijel Frid, pomoćnik državnog sekretara SAD, prekjuče u Dečanima, rekao je da Ahtisarijev plan „nije zatvoren". „Predstoji još jedan sastanak i nadam se da će Beograd doći sa konkretnim idejama", poručio je on.

Nakon poslednje runde pregovora u Beču Ahtisari je iznova menjao predlog rešenja. „Blic" je objavio izmene u predlogu i u njima nema suštinskih promena. Pojedine odredbe čak su za nijansu lošije od prvobitnog predloga. Zašto se to dogodilo?

Diplomata uključen u pregovore pojašnjava za „Blic" kako je doživeo pregovore kada je reč o srpskoj strani i njenim nestatusnim zahtevima.

- Srpski koncept u suštini je bio da se traži što je više moguće, a ne ono što je realno. Tako su gubili i ono što su eventualno mogli da dobiju - kaže on i napominje da je deo tog nastupa bio usmeren da zadovolji javnost u Srbiji. Kao jedan od primera za to navodi zahtev da se srpska policija vrati na Kosovo.

- To je imalo i dodatni negativan efekat na albansku stranu. Onda su i oni bili nepopustljivi tamo gde se dogovor mogao i postići - kaže ovaj diplomata i dodaje da sličnim pristupom sutra u Beču srpska strana ne bi izdejstvovala ništa pozitivno.

Majkl Polt, ambasador SAD u Beogradu, u izjavi za „Blic" izrazio je nadu da će Srbija konstruktivno pregovarati u Beču, kao i da će poštovati buduće rešenje.

- Razgovori u Beču ne vode se u cilju postizanja političkih poena, već su usmereni na postizanje bezbednog i dostojanstvenog života za sve ljude na Kosovu, uključujući kosovske Srbe. Verujemo da Ahtisarijev plan sadrži široku zaštitu za kosovsku nealbansku populaciju. Ponovio bih reči Danijela Frida i nadam se da će rešavanju kosovskog pitanja srpska vlada pristupiti praktično, zbog srpske zajednice o kojoj treba da vodi računa, jer su to pravi ljudi a ne samo floskule i slogani političara - kaže Polt.

I Stiven Vordsvort, ambasador Velike Britanije u Beogradu, u izjavi „Blicu" poziva na konstruktivnost.

- Dalja neizvesnost nikome ne pomaže, i jedino može odložiti uspešnu integraciju u Evropu. Nadam se da će Srbija nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u procesu koji ulazi u poslednju fazu. U Srbiji vidimo partnera i buduću članicu EU i zato je potrebno da ubrzo bude formirana nova vlada. Britanija veruje, nakon što je vrlo pažljivo razmotrila situaciju, da Ahtisarijev paket nudi najbolje šanse za uspeh. Znam da se Vlada Srbije ne slaže sa tim - rekao je on.

I jedan od lidera kosmetskih Srba, Oliver Ivanović kaže za „Blic" da je važno da naša delegacija sutra izađe sa konkretnim predlogom.

- Trebalo bi da se krene od elemenata koji su prihvatljivi, a onda da se istakne ono što je neprihvatljivo. Trebalo bi da predložimo novo statusno rešenje koje bi međunarodna zajednica tretirala kao konstruktivno i koje bi dovelo albansku delegaciju u poziciju da ga odbije - kaže on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.