Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija da odluči da li će ka EU"

Beograd -- Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio za B92 da integracija Srbije u EU i rešavanje statusa Kosova nisu povezani.

Ambasador Mas kaže da ne želi da komentariše izjave nekih evropskih lidera, poput francuskog predsednika Nikole Sarkozija koji je dva procesa doveo u direktnu vezu. Umesto toga on podseća na zaključke nedavnog samita lidera EU u Briselu u kojima se dva procesa pominju odvojeno.

Nemački diplomata jerekao i da Srbija, ukoliko se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluči da nastavi evropske integracije, može brže da napreduje ka EU od drugih zemalja u regionu.

"Veoma kategorično tvrdim, i citiram kancelarku Angelu Merkel, koja je na konferenciji za novinare posle samita jasno izjavila da je integracija Srbije, i celog zapadnog Balkana, potpuno nezavisna od događaja u vezi sa Kosovom. Dakle, na sastanku je bilo reči o dva pitanja: jedno je situacija na Kosovu, a drugo je evropska budućnost ovog regiona. Srbija i sve druge zemlje Balkana su pozvane da nastave put ka Evropskoj uniji, ali to nema nikakve veze sa rešavanjem pitanja Kosova", kaže Mas.

"Iskreno da kažem, do sada nisam čuo nikoga da od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova. Radi se na tome da se nađe rešenje problema koji po oceni generalnog sekretara UN i po oceni Evropske unije, mora biti rešen. Potom ćemo morati da se suočimo sa problemima koji predstoje i da gradimo budućnost. Mislim da je veoma važno reći da će Srbija odlučiti da li hoće da ide ka Evropskoj uniji i da ako hoće, ona je dobrodošla. Svi preduslovi su veoma dobro poznati i na Srbiji je da odluči", rekao je nemački ambasador.

Holandija neće podržati Srbiju bez hapšenja Mladića

Holandija će blokirati korake za ubrzavanje učlanjenja Srbije u Evropsku uniju, ukoliko Beograd ne izruči ratnog optuženika Ratka Mladića Haškom tribunalu, izjavio je ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Verhagen.

Šef holandske diplomatije rekao je da Srbiji ne treba ponuditi brzo učlanjenje u Uniju u zamenu za omogućavanje nezavisnost Kosova i upozorio da neće potpisati sporazum o ubrzavanju integracije Srbije u EU, ako Mladić ne bude izručen sudu u Hagu.

"Ako bismo u ovoj fazi izbrisali te uslove, EU bi izgubila kredibilitet. Ratko Mladić mora biti uhapšen i izručen tribunalu", rekao je šef holandske diplomatije na susretu sa stranim novinarima u Hagu.

On je rekao da se nada, iako su srpski lideri jasno poručili da neće odustati od Kosova u zamenu za napredak na putu ka EU, da će se

proevropski političari, koji žele da Srbija bude članica Unije, pobrinuti da Mladić bude uhapšen.

"Srbija može sutra da postane članica, ako ispuni uslove. To zavisi od nje", rekao je.

Holandija je spremna da doprinese u formiranju evropske policijske misije na Kosovu, potvrdio je Verhagen i odbacio tvrdnje Moskve da bi, bez mandata Saveta bezbednosti UN, misija bila ilegalna.

Holandski ministar rekao je da bi se postojeća rezolucija Ujedninjenih nacija mogla koristiti kao osnova za upućivanje misije, iako bi bilo bolje usvojiti novu rezoluciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.