Srbija da nastavi reforme

Izvor: S media, 18.Feb.2010, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija da nastavi reforme

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton izrazila je danas zadovoljstvo zbog napretka koji je Srbija ostvarila u procesu evropskih integracija i uverenje da je Beograd posvećen nastavku reformi.

"Mnogo toga treba da se uradi na tom putu, ali sam osećaj uverenosti da postoji privrženost (Srbije) neophodnim reformama i moja privrženost našem partnerstvu u ovom nastojanju", kazala je Ešton na kratkoj konferenciji za novinare posle razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Cvetković je rekao da je Beograd dobio čvrste garancije da će EU pomoći Srbiji u procesu evropske integracije i da je sagovornicu upoznao sa onim što je uradjeno prošle godine i izložio planove Beograda za dalje korake u procesu na putu evrointegracija.

"Dobili smo čvrsta uveravanja da će nam EU pružiti podršku na putu evropskih integracija i uopšte da će nam biti pouzdan partner u periodu koji je pred nama", rekao je Cvetković.

Ešton je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da s premijerom Srbije i ministrima razgovara ne samo o budućem članstvu Srbije u EU nego i o saradnji Brisela i Beograda.

"Oduševljena sam zbog vizne liberalizacije i znatno smo napredovali u koracima ka tome da Srbije postane deo EU", rekla je Ešton.

Cvetković je rekao da je prvi dolazak Ketrin Ešton u Srbiju prilika za razmenu mišljenja o problemima s kojima se Srbija suočava. On je dodao da je bilo reči i o Kosovu, borbi protiv organizovanog kriminala i drugim relevantnim pitanjima.

"Obrazložio sam ekonomsku i finansijsku poziciju i stanje u Srbiji i namere srpske vlade u kojem pravcu će se ona kretati", rekao je Cvetković.

Sastanku Ešton i Cvetkovića prisustvovali su i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Posle razgovora s premijerom i ministrima Ešton je otišla na sastanak s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ključna saradnja sa Hagom

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin

Ešton poručila je danas da je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom ključna za dalje integracije Srbije u EU.

"Pozdravljamo aplikaciju Srbije za članstvo u EU, to je dug i težak put, ali na njegovom kraju je nagrada izvesna", rekla je Ešton na sastanku sa predstavnicima nevladinog sektora u Srbiji.

Aplikacija Srbije je, kako je rekla, dokaz rešenosti Vlade Srbije i građana Srbije da deli naše zajedničke vrednosti.

"Nadam se da evropski entuzijazam u Srbiji neće opasti u budućnosti", dodala je Ešton.



Pozdravljam i inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju kojim se osuđuje masakr u Srebrenici tokom rata u Bosni, u julu 1995. godine.


"To je važan korak ka distanciranju od zločina i duhova prošlosti. Mi smo širom Evrope vremenom naučili da moramo biti samokritični u suočavanju sa prošlošću", rekla je Ešton.

Govoreći o Kosovu, Ešton je rekla da pitanje statrusa Kosova "ostaje važno političko pitanje" za Srbiju.

"Pojedinačne odluke o priznanju statusa Kosova EU je prepustila zemljama članicama, ali EU kao celina smatra da Kosovo ima evropsku budućnost", poručila je Ešton.

"Kosovo", dodala je ona, "na pragmatičan način mora da postane partner u regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu".

Ešton je ponovila stav EU da Bosna i Hercegovina može da

postane punopravna članica EU samo kao jedna država.

"Bosna i Hercegovina u EU može da nastupi isključivo jednoglasno, ali istovremeno mora i da poštuje pojedinačna ljudska prava i različite kulture konstitutivnih naroda" , naglasila je Ešton.

"Evropska unija nikad neće prihvatiti cepanje BiH i prihvatiće je u članstvo EU sa snažnim entitetima, ali kao jedinstvenu i funkcionalnu državu", zaključila je Ešton.

Djelić: Što pre do statusa kandidata u EU

Potpredsednik Vlade Božidar Djelić izjavio je jutros da će Srbija današnju posetu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin

Ešton iskoristiti da je ubidi u to da se o kandidaturi za članstvo Srbije u EU raspravlja što pre.

Djelić je gostujući na RTS-u podsetio da bi prema najavama koje stižu iz Evropske unije, o kandidaturi Srbije trebalo da se raspravlja na prolećnom ili letnjem zasedanju Saveta ministara EU.

"Na nama je danas da pokušamo ubediti Ketrin Ešton da je to bolje uraditi što pre, mi smo spremni... Uveliko pripremamo odgovore na upitnik koji ćemo tek primiti, jer dobili smo upitnike koji su upućeni našim susedima pre koji mesec. Mi uveliko pripremamo one elemente koji Srbiji treba da omoguće status kandidata za Evropsku uniju što pre", naveo je Djelić.

Djelić je rekao da će Srbija od Evropske unije zatražiti podršku da izadje iz ekonomske krize, ali će joj predočiti i sve svoje potencijale, kao i energiju koja se ulaže u reforme.

Prema njegovim rečima, Srbija će nizom projekata iskoristiti potencijale Dunava i ti projekti će u okviru "Dunavske strategije" konkurisati za finansijsku podršu iz evropksih fondova.

Potpredsednik vlade je još rekao da bi o odmrzavanju plata i penzija najranije moglo da se razmatra na jesen i da troškovi za to jedino mogu biti planirani budžetom za narednu godinu.

"Budite u to uvereni, čim te cifre budu bolje, rast, izvoz.. sve ono od čega mogu da se isplate bolje plate i penzije, to ćemo i učiniti", kazao je Djelić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.