Srbija će suditi zločincu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će suditi zločincu

BEOGRAD - Postoje "jako dobre šanse" da Peter Egner (88), osumnjičen za ratne zločine na području Beograda u Drugom svetskom ratu, bude izručen Srbiji, izjavio je juče Avram Izrael, predstavnik Jevrejske opštine Beograd.

- Između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država postoje međudržavni sporazumi koji omogućavaju da bez redovnog sudskog postupka u SAD, Egner bude izručen u Beograd i bez oduzimanja američkog državljanstva - objašnjava Avram Izrael.

SAD podržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << gonjenje zločinaca

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države podržavaju pozivanje na odgovornost osoba koje su počinile zločine u Drugom svetskom ratu, izjavio je juče pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Kroli.

Na pitanje o međunarodnoj poternici za Peterom Egrnerom, osumnjičenim za ratne zločine nad Jevrejima na području Beograda u Drugom svetskom ratu, Kroli je odgovorio da SAD "decenijama podržavaju pozivanje na odgovornost onih koji su odgovorni za zločine u Drugom svetskom ratu".

Egner je osumnjičen za učešće u pogubljenju 17.000 civila, Jevreja, Roma i "političkih disidenata" na teritoriji Beograda, između 1941. i 1943, u vreme Drugog svetskog rata.

Sud je ranije, po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine, pokrenuo istragu protiv Egnera, zbog sumnje da je učestvovao u mnogobrojnim egzekucijama ili davanju naredbi za izvršenje egzekucija.

O tome su 31. marta u Beogradu razgovarali predstavnici jevrejske opštine i ministar pravde Snežana Malović koja je navela da će to ministarstvo učiniti sve da se Egner nađe u Srbiji.

Nadam se da ce se jevrejska opstina u Beogradu izboriti da se ovakvi pravi ratni kriminalci izruce pravdi. 17 000 civila na dusi je genocid a ne onih 42 siptarskih terorista na Kosmetu ili hiljadu i sto muslimana iz svih krajeva Bosne sahranjenih u "mauzoleju" u Srebrenici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.