Izvor: Blic, 27.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će imati šest autonomija

Srbija će imati šest autonomija

BEOGRAD - Teritorijalna reorganizacije Srbije, koju su GSS i DSS predočili na poslednjem sastanku Predsedništva DOS, podrazumevaće podelu teritorije republike na opštine, okruge, oblasti i autonomije. U ovoj podeli ne bi samo Vojvodina imala autonomno uređenje, već bi Srbija bila podeljena na šest autonomija - rekao je za 'Blic' Dragor Hiber, potpredsednik GSS, najavivši da bi novi ustav, u kome bi bila inkorporirana ova rešenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogao biti usvojen na proleće sledeće godine.

Autonomije bi imale širok krug nadležnosti, objašnjava Hiber, što bi podrazumevalo unutrašnji regulacioni akt, neku vrstu ustavnog zakona koji bi uređivao uspostavljanje izvršne vlasti i sopstveni budžet.

- To odgovara idejama koje vojvođanske stranke imaju o autonomiji, odnosno, kada bi se izražavali u procentima, 85 odsto onoga što oni zahtevaju. Ako ima razlike, to je u tome što se ne radi samo o autonomiji Vojvodine, nego o Srbiji podeljenoj na šest takvih autonomija, kao i to što naš predlog ne uključuje mogućnost postojanja ustavnih i vrhovnih sudova jer bi to ipak bili neki elementi državnosti - rekao je Hiber. On je dodao da je zaštita osnovnih prava zajednička za sve građane i zbog toga sudstvo mora biti na nivou cele republike jedinstveno.

- Sama autonomija je dovoljno široka ako se uzme u obzir to da od elemenata koji bi se mogli karakterisati kao elementi državnosti, postoje zakonodavna nadležnost i sopstveni izvorni prihodi - rekao je Hiber. On je podsetio i da je DOS odlučio da se počne sa pripremama novog ustava Srbije, istakavši da bi Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije trebalo uskoro da počne sa radom na nacrtu novog ustava.

N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.