Srbija će biti jaka

Izvor: Politika, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će biti jaka

Uključiću se u kampanju kako bih ubedio građane da većina u parlamentu izglasa najboljeg mogućeg premijera, rekao je predsednik Tadić

Predsednik Srbije i predsednik Demokratske stranke Boris Tadić apsolutno je ubeđen u izbornu pobedu demokratskih i proevropskih snaga u Srbiji i veruje da će građani glasati za DS, kao stranku koja je spremna da preuzime odgovornost.
– Očigledno je da postoje dve ključna izbora: DS ili Srpska radikalna stranka. To su dve suprotstavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili sukobljene politike – ocenio je Tadić i predvideo da će DS na izborima biti uspešnija od SRS-a.
Ističući da je još rano za priče o političkim savezima, predsednik Srbije ipak veruje u svoju snagu, na izborima će nastupiti pod vlastitim imenom i zna sa kim neće u koaliciju.

– Moji suparnici su Miloševićeva stranka i SRS. Naše politike su dve strane sveta. Još pre dve godine sam rekao da će Srbija birati između evropske budućnosti i balkanske prošlosti. U svakom danu taj stav se potvrđuje, u svakom nastupu mojih političkih oponenata imamo dokaz da je taj moj stav bio ispravan – naglasio je dodajući da DS ima nekoliko kandidata za premijera, ali će on sam odrediti ko će to biti.

– Njegova obaveza će biti da vodi državnu politiku koja će biti dogovorena na demokratski način i imaće obavezu da svakoga dana ispunjava svoje. Baš zato ću se uključiti u kampanju, kako bih ubedio građane da većina u parlamentu izglasa najboljeg mogućeg premijera – istakao je predsednik Srbije i najavio svoju kandidaturu.

– Ja ću se kandidovati na predsedničkim izborima, zato što verujem u svoju politiku, želim da čujem šta građani misle o njoj – najavio je Tadić.

Zbog izbora u Srbiji specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari odložio je predstavljanje rešenja za Kosovo, ali Tadić ne misli da će to uticati na tok izborne kampanje.

– Sa druge strane Državni pregovarački tim mora da učestvuje svom snagom u pregovorima o budućem statusu Kosova i da brani legitimne interese Srbije. Državni pregovarački tim izvlači Kosovo iz nezavisnosti u koju su ga poslali oni koji su Srbiju vodili devedesetih godina – Tadić je izrazio nadu da će biti nastavljeni pregovori o decentralizaciji vlasti na Kosmetu i zaštiti crkava. On je ocenio i da bi bilo lošije rešenje ako bi Ahtisari izašao sa svojim predlogom bez dodatnih pregovora.

Govoreći o odnosu velikih sila prema Srbiji, Tadić je istakao da se politika SAD prema Srbiji neće menjati posle promena u Kongresu, kao i da, kada je reč o Rusiji, očekuje da ta zemlja ne menja svoj stav o Kosovu.

Upitan o sprovođenju Akcionog plana saradnje sa Haškim tribunalom u vreme predizborne kampanje, on je istakao da ni jedna vlada u trenutku kada odlazi neće rešavati najteže probleme i time dovoditi u pitanje neki izborni rezultat.

– Neka buduća vlada će sigurno rešiti pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, jer bez tog pitanja nema nikakve budućnosti za Srbiju – zaključio je Tadić i dodao da on i dalje ostaje pri predlogu da se Srbiji dozvoli da pregovara sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji, uz uslovnu klauzulu o saradnji sa Tribunalom.

– Važno je da Srbija ne stane na putu ka EU. Vlada je dosta uradila na saradnji sa Haškim tribunalom, ali onaj najveći ispit nije položila. Isti je uslov i za članstvo u programu Partnerstvo za mir – napomenuo je Tadić i ukazao da neće prestati da se bori da Srbija postane njegova članica.

Odnos prema manjinskim zajednicama, kao i prema većinskom narodu, još jedan je važan korak na putu ka članstvu u EU, rekao je Tadić ističući da se založio za očuvanje različitosti i naglasio da će uvek štiti prava manjinskih naroda u Srbiji, ali i prava Srba u susednim državama. (Fonet)

[objavljeno: 13.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.