Srbija blokirala izjavu u OEBS-u

Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija blokirala izjavu u OEBS-u

Vuk Jeremić (FoNet)

Madrid -- Srbija je blokirala usvajanje ministarske izjave konferencije OEBS-a zbog misije OEBS-a na Kosovu, kaže Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije naveo je da taj dokument poziva na nastavak misije OEBS-a na Kosovu u 2008. godini, bez obzira na to šta se bude događalo sa procesom pregovora o budućem statusu. "To je za Srbiju neprihvatljivo. Sve što je vezano za Kosovo i Metohiju i međunarodno prisustvo mora da bude u skladu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnim pravom i potvrđeno u Savetu bezbednosti", rekao je Jeremić.

"Ta deklaracija, kao rezultat nesaglasnosti Srbije, nije usvojena i to je, rekao bih, možda i prvi put nakon dosta vremena da se jedna takva multilateralna akcija do kraja izblokirana zbog čvrste i principijelne pozicije Srbije", kaže on.

On se nalazi na konferenciji OEBS-a koja se održava u Madridu. Jeremić je rekao da za Srbiju nije prihvatljivo bilo kakvo učešće međunarodnih snaga ili organizacija, ukoliko to nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ili nekom novom rezolucijom SB UN.

Bez odluke Ujedinjenih nacija, naveo je Jeremić, nema nove misije OEBS-a, niti bilo koje druge međunarodne misije na Kosovu, i to je stav Beograda od koga se ne odustaje.

Na sastanku Ministarskog saveta OEBS-a, tokom prvog dana sastanka, glavna tema diskusije bilo je pitanje rešavanja budućeg statusa Kosova, u okviru koje je ministar inostranih poslova Srbije vodio žučnu raspravu s državnim podsekretarom SAD Nikolasom Bernsom.

Jeremić je o statusu Kosova govorio i u svom obraćanju ministrima spoljnih poslova članica OEBS-a, založivši se za nastavak pregovora i nalaženje kompromisnog rešenja koje bi bilo u skladu s međunarodnim pravom i Završnim aktom iz Helsinkija, dokumentom kojim je 1975. osnovan OEBS.

Jeremić će danas imati odvojene susrete s kolegama iz Belgije, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke i Grčke i s komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Knutom Volebekom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.