Srbija bez opozicije, podele vlasti

Izvor: B92, 18.Jan.2013, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bez opozicije, podele vlasti

Beograd -- U Srbiji gotovo da i ne postoji opozicija, a to čak danas nije ni Demokratska stranka, ocenila je Zagorka Golubović.

"Srbija nije raskrstila sa dve opasne tendencije - endemskim nacionalizmom i neprevaziđenim boljševičkim autoritarnim iskustvom. Zbog toga koncepcija višepartisjkog sistema nije zasnovana na modernim principima i služi se stvaranjem neprincipijelnih koalicija, a radi zauzimanja vlasti", kazala je Golubovićeva.

Prema njenim rečima, te koalicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su neprincipijelne i stvaraju se zato da bi se imala većina i zauzela vlast.

"Nema stvarne opozicije, prema mom mišljenju, ne samo da danas DS nije opozicija, već nikada to nije bila. Prema mom mišljenju, ovo što nastaje su novonastali, nešto malo modernizovani autoritarni sistemi, a sva moja istraživanja skoro jedinstveno kažu da nema demokratskih stranaka, odnosno da su sve manje ili više autoritarne", ukazala je Golubovićeva.

Ona je dodala i da se potencira potpuna otuđenost građana od vlasti, da se ona ne obraća građanima, već institucijama koje su manje ili više autoritarne.

Golubovićeva je upitala da li danas Srbija ide nepovratno unazad, "kako nam, prema mom mišljenju, sugeriše sadašnja vladajuća koalicija".

Vesna Pešić (Foto: Tanjug, arhiva)

Sociolog Vesna Pešić, govoreći o izbornom sistemu u Srbiji, ocenila je da bi u Srbiji, umesto proporcionalnog, trebalo uvesti mešoviti i većinski sistem, kako bi se izbeglo dogovaranje u sastavljanju vlade, i da na vlast dođu oni koji su dobili malo podrške građana.

Ona je istakla i da se u Srbiji parlamentarna vlast menja samo uz predsednika, podsećajući da je tako "srušen" nakadašnji predsednik Slobodan Milošević i da je i promenom Borisa Tadića promenjena parlamentarna vlast u Srbiji.

Govoreći o ovoj vlasti, ona je ocenila da ne znaju kako da reaguju, da deluju konfuzno, da postoje razmimoilaženja u koalicija, ali da to nije samo odlika ove vlasti.

Pešićeva je, komentarišući evropski put Srbije, rekla da se veoma dobro zna kuda treba da se ide i da je to politika koja sadrži jasno napisano šta Srbija mora da uradi da bi se izvukla iz "možda najgore katastrofe u svojoj istorji".

"Srbiji je jasno predočeno šta treba da uradi u vezi sa Kosovom, koje je postalo uslov svih uslova za njeno napredovanje ka EU. Sve se zna, samo se treba pošteno toga držati. Utisak je da je nova vlada to shvatila, odnosno da Srbija nema dva puta, nego samo jedan", istakla je Pešićeva.

Ona je poručila da se Srbija našla na "evropskom dnu, poražena i ružnog lica" i da je nova vlada shvatila da postoji onaj "važan spisak" i da je počela po njemu da radi.

"Ono što je najvažnije jeste da je pao dogovor da se Kosovo tretira kao realnost. Napravljena je podela rada, (Aleksandar) Vučić je priznao da je Srbija primila pismo od EU o 24 sporne privatizacije i krenuo u borbu protiv korupcije, a (Ivici) Dačiću je pripala kosovska agenda koju on vešto sprovodi", zaključila je Pešićeva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Srbiji ne postoji stvarna opozicija

Izvor: Akter, 18.Jan.2013

U Srbiji gotovo da i ne postoji opozicija, a to čak danas nije ni Demokratska stranka, ocenila je Zagorka Golubović

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.